Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MALIDŽANO - BELI AJVAR: Dragulj makedonske zimnice, a od srpskog se razlikuje u 3 sastojka

Autor Sanja Belinić

Malidžano ili beli ajvar će vam se dopasti čim probate, a pravi se zaista jednostavno i ne postoji šansa da ne uspe.

 Melidžano - makednoski ajvar Izvor: Shutterstock

Malidžano ili beli ajvar je klasik makedonske kuhinje. Pravi se od zelenih paprika i patlidžana, a u smesu se za razliku od srpskog dodaje i senf. Ovo je jedan od najlepših namaza, a ime je dobio po grčkoj reči za patlidžan - melitzano. Uvrstite i beli ajvar u zimnicu ove godine, jer nijedna slava ili praznik neće moći da prođu bez njega. 

  • Sastojci:
  • 4,5 kg zelene mesnate paprike
  • 5,5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 150 ml sirćeta
  • 150 g senfa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli

Priprema:
Patlidžan i papriku operite i ispecite. Može u rerni, a može i na roštilju. Očistite ih i ostavite da se dobro procede, najbolje preko noći. Izblendirajte i patlidžan i papriku, a možete da koristite i mašinu za mlevenje mesa, ako imate. U šerpu sipajte ulje, pa kada se zagreje dodajte samleveno povrće. Pržite na umerenoj temepraturi nekih sat vremena, neprestano mešajući. Pred kraj dodajte ostale sastojke, a to su šećer, senf, sirće i so. Dobro promešajte, a znaćete da je malidžano gotov kada na dnu šerpe ostane trag od varjače. Vreo malidžano sipajte u vrele i sterilisane tegle i dobro zatvorite. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, pa odložite na hladno i tamno mesto. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti