Spremanje zimnice budi najlepše uspomene iz detinjstva kada smo gledali kako mama i baka spremaju ajvar, turšiju, kisele kupus... Šarene tegle na policama su sve radovale i svi su jedva čekali da mogu da krenu sa jelom. Ne zna se da li su lepši slatki ili slani specijaliteti, ali nekada niste mogli da uđete u domaćinsku kuću, a da vas ne sačeka slatko od nekog voća. Jedna kašiča uz kafu je bila obavezna, a mi vam donosimo recept za slatko od dunja.
- Sastojci:
- 600 g očišćenih dunja
- 800 g šećera
- 1,5 čaša vode
Priprema:
Pre nego što krenete da spremate slatko od dunja, proverite da li su one dovoljno slakte. Postoji jedan jednostavan trik, a to je da dunje koje ste oljuštili stavite u ključalu vodu i ako ostanu bele znači da su dovoljno slatke i da možete da ih koristite za pripremu. U šerpu sipajte šećer i dodajte vodu, pa kuvajte dok ne dobije braon boju, treba da ostane gust. U drugoj šerpi skuvajte očišćenje i isečene dunje i ostavite da se ocede. Kada se lepo ocede dodajte u šerpu gde je šećer i dobro promešajte da se dunje ne zalepe za dno. Slatko kuvajte sve dok po dve guste kapljice šećera ne padnu zajedno sa kašičice u isto vreme. Kako dunje puštaju vodu, slatko mora duže da se kuva. Skuvano slatko sklonite sa šporeta i pokrijte vlažnom krpom, pa ostavite da prenoći. Sutradan sipajte u sterilisane tegle.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem