Zimu ne možemo da zamislimo bez kiselih krastavčića. Osim što možete da ih jedete zasebno, oni se koriste u mnogim poznatim salatama, kao što je ruska..., ali i kao umak za meso. Hrskavi i ukusni kiseli krastavci su dragulj svake zimnice, a mi vam predlažemo kako da napravite kornišone bolje od kupovnih. Ruske domaćice su otkrile tajnu, a one stavljaju u kornišone ljutu papričicu koja ovoj zimnici daje pikantan ukus. Probajte!

  • Sastojci:
  • kornišoni 
  • 1 ljuta paprika
  • 1 veza mirođije 
  • 1 list rena 
  • 1 kašičica bibera u zrnu 
  • 1 kašičica senfa u prahu 
  • 2 lista ribizle 
  • 2 lista hrasta 
  • 1-2 čena belog luka 
  • Za marinadu:
  • 1 kašika soli 
  • 1/2 kašike šećera 
  • 1 kašika sirćeta 

Priprema:
Кornišone operite, a zatim ih potopite u čistu i hladnu vodu nekih pola sata. U sterilisane tegle stavite listove rena, hrasta i ribizle. Listove možete da dodajte po vašoj želji, ali hrastov list je bitan jer on čini kornišone hrskavijim. Preko listova stavite seckani beli luk, biber u zrnu, možete da dodate i neki začin po vašoj želji. U svaku teglu dodajte i malo seckane ljute paprike (količina zavisi od toga koliko volite pikantan ukus). U tegle zatim dodajte kornišone, pa seckanu mirođiju. Prelijte ključalom vodom i ostavite 10 minuta. Istu vodu sipajte u šerpu i kada ponovo provri prelijte krastavce. Opet ostavite 10 minuta, pa procedite vodu iz tegli ponovo u šerpu. Sipajte još malo vode i dodajte so, šećer i sirće. Kada proključa ponovo sipajte u tegle u koje ste dodali senf u prahu. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopačke. Čuvajte na hladnom mestu.  

BONUS VIDEO: 

Salata od krastavca tiktok/feelgoodfoodie

Izvor: Stvar ukusa