Zimu ne možemo da zamislimo bez kiselih krastavčića. Osim što možete da ih jedete zasebno, oni se koriste u mnogim poznatim salatama, kao što je ruska..., ali i kao umak za meso. Hrskavi i ukusni kiseli krastavci su dragulj svake zimnice, a mi vam predlažemo kako da napravite kornišone bolje od kupovnih. Ruske domaćice su otkrile tajnu, a one stavljaju u kornišone ljutu papričicu koja ovoj zimnici daje pikantan ukus. Probajte!
- Sastojci:
- kornišoni
- 1 ljuta paprika
- 1 veza mirođije
- 1 list rena
- 1 kašičica bibera u zrnu
- 1 kašičica senfa u prahu
- 2 lista ribizle
- 2 lista hrasta
- 1-2 čena belog luka
- Za marinadu:
- 1 kašika soli
- 1/2 kašike šećera
- 1 kašika sirćeta
Priprema:
Кornišone operite, a zatim ih potopite u čistu i hladnu vodu nekih pola sata. U sterilisane tegle stavite listove rena, hrasta i ribizle. Listove možete da dodajte po vašoj želji, ali hrastov list je bitan jer on čini kornišone hrskavijim. Preko listova stavite seckani beli luk, biber u zrnu, možete da dodate i neki začin po vašoj želji. U svaku teglu dodajte i malo seckane ljute paprike (količina zavisi od toga koliko volite pikantan ukus). U tegle zatim dodajte kornišone, pa seckanu mirođiju. Prelijte ključalom vodom i ostavite 10 minuta. Istu vodu sipajte u šerpu i kada ponovo provri prelijte krastavce. Opet ostavite 10 minuta, pa procedite vodu iz tegli ponovo u šerpu. Sipajte još malo vode i dodajte so, šećer i sirće. Kada proključa ponovo sipajte u tegle u koje ste dodali senf u prahu. Tegle dobro zatvorite i okrenite naopačke. Čuvajte na hladnom mestu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem