Kada se letu približava kraj, zna se da je vreme da se pravi zimnica. Danas se ljudi uglavnom odlučuju za kupovnu, ali ona ne može da bude ukusna kao i domaća. Pored specijaliteta kao što su ajvar, pinđur, džem..., ono što obavezno treba da uvrstite u zimnicu jesu i barene paprike. Njih retko možete i da nađete u prodavnici. Barene paprike se prave od paradajz paprika, priprema nije mnogo komplikovana, a odlično se slažu uz pečenje ili bilo koje drugo jelo. 

  • Sastojci:
  • 14 kg paradajz paprika
  • 6 l vode
  • 2 l sirćeta
  • 1 l ulja
  • 500 g šećera
  • 500 g soli
  • biber u zrnu
  • 7-8 lovora
  • malo sode bikarbone 

Priprema:

U plastične posude sipajte vodu i sodu bikarbonu, pa ubacite cele paprike. Ostavite ih u vodi 15-20 minuta, pa svaku osušite čistom krpom. Zatim ih prepolovite na pola, očistitite semenke i skinite ako ima neki truli deo. Možete i sitnije da sečete, ali lepše je kada su krupni komadi. Vodu sipajte u šerpu i dodajte sirće, ulje, šećer, so, biber i lovor. Kada voda proključa ubacite paprike koje ste proprali (čisto da sklonite semnke ako su ostale), pa kuvajte 2 minuta. Ne smeju da se prekuvaju.Ređajte u sterilisane tegle, plastikom ili drvetom ih sabijte i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Paprike moraju da budu skroz prekrivene da se ne pokvare. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru ili na hladnom i mračnom mestu.

TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA Kurir televizija

Izvor: Stvar ukusa