Kada se letu približava kraj, zna se da je vreme da se pravi zimnica. Danas se ljudi uglavnom odlučuju za kupovnu, ali ona ne može da bude ukusna kao i domaća. Pored specijaliteta kao što su ajvar, pinđur, džem..., ono što obavezno treba da uvrstite u zimnicu jesu i barene paprike. Njih retko možete i da nađete u prodavnici. Barene paprike se prave od paradajz paprika, priprema nije mnogo komplikovana, a odlično se slažu uz pečenje ili bilo koje drugo jelo.
- Sastojci:
- 14 kg paradajz paprika
- 6 l vode
- 2 l sirćeta
- 1 l ulja
- 500 g šećera
- 500 g soli
- biber u zrnu
- 7-8 lovora
- malo sode bikarbone
Priprema:
U plastične posude sipajte vodu i sodu bikarbonu, pa ubacite cele paprike. Ostavite ih u vodi 15-20 minuta, pa svaku osušite čistom krpom. Zatim ih prepolovite na pola, očistitite semenke i skinite ako ima neki truli deo. Možete i sitnije da sečete, ali lepše je kada su krupni komadi. Vodu sipajte u šerpu i dodajte sirće, ulje, šećer, so, biber i lovor. Kada voda proključa ubacite paprike koje ste proprali (čisto da sklonite semnke ako su ostale), pa kuvajte 2 minuta. Ne smeju da se prekuvaju.Ređajte u sterilisane tegle, plastikom ili drvetom ih sabijte i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Paprike moraju da budu skroz prekrivene da se ne pokvare. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru ili na hladnom i mračnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus