Kada se letu približava kraj, zna se da je vreme da se pravi zimnica. Danas se ljudi uglavnom odlučuju za kupovnu, ali ona ne može da bude ukusna kao i domaća. Pored specijaliteta kao što su ajvar, pinđur, džem..., ono što obavezno treba da uvrstite u zimnicu jesu i barene paprike. Njih retko možete i da nađete u prodavnici. Barene paprike se prave od paradajz paprika, priprema nije mnogo komplikovana, a odlično se slažu uz pečenje ili bilo koje drugo jelo.
- Sastojci:
- 14 kg paradajz paprika
- 6 l vode
- 2 l sirćeta
- 1 l ulja
- 500 g šećera
- 500 g soli
- biber u zrnu
- 7-8 lovora
- malo sode bikarbone
Priprema:
U plastične posude sipajte vodu i sodu bikarbonu, pa ubacite cele paprike. Ostavite ih u vodi 15-20 minuta, pa svaku osušite čistom krpom. Zatim ih prepolovite na pola, očistitite semenke i skinite ako ima neki truli deo. Možete i sitnije da sečete, ali lepše je kada su krupni komadi. Vodu sipajte u šerpu i dodajte sirće, ulje, šećer, so, biber i lovor. Kada voda proključa ubacite paprike koje ste proprali (čisto da sklonite semnke ako su ostale), pa kuvajte 2 minuta. Ne smeju da se prekuvaju.Ređajte u sterilisane tegle, plastikom ili drvetom ih sabijte i prelijte tečnošću u kojoj su se kuvale. Paprike moraju da budu skroz prekrivene da se ne pokvare. Ohladite na sobnoj temperaturi, pa čuvajte u frižideru ili na hladnom i mračnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom