Džem je popularan namaz, a onaj pravi domaćinski je uvek ukusniji od kupovnog. Ako ove godine spremate zimnicu, onda obavezno napravite i džem od šljiva, ali koji se ne kuva, već se peče u rerni. Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan. A zbog dodatka cimeta i ruma dok budete pekli džem mirisaće cela kuća.
- Sastojci:
- 1 kg šljiva
- prstohvat soli
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica ruma
- 200 g šećera (opciono)
Priprema:
Šljive lepo operite, pa obrišite ubrusom ili krpom. Nožem presecite na pola, pratite liniju koja postoji na šljivi, pa izvadite košticu. Poređajte ih u šerpu (koja može u rernu) i pospite prstohvatom soli. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko sat vremena. Šećer nije neophodan, ali ako želite da ga dodate ona na pola pečenja pospite preko šljiva i promešajte. Povremeno bacite pogled i promešajte ako je potrebno. U gotov džem dodajte cimet i rum, promešajte, pa sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite, pa okrenite naopačke i držite ih tako 5 minuta. Opet okrenite tegle (tako da stoje normalno) i ohladite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus