Za sve one koji iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga ne piju kravlje mleko je velika sreća što živimo u vremenu kada postoji mnogo zamena koje možemo koristiti umesto mleka životinja. Jedna od tih zdravih zamena je svakako ovseno mleko, a mi vam donosimo razloge zašto bi trebalo da ga koristite kao i recept kako da ga napravite sami.
Ovas ili zob ima mnogo lekovitih svojstava, a najpoznatija je po velikoj koncentarciji proteina i vlakana povezanih sa regulisanjem holesterola. Ovas isto tako potpomaže jačanje imuniteta, preventivno deluje na srčana obolenja, na zdravom nivou održava holesterol, šećer u krvi, obezbeđuje energiju putem prirodnih proteina i šećera i poboljšava zdravlje i izgled kože i kose.
Ovseno ili zobeno mleko možete kupiti u svim bolje snabdevenim radnjama ili prodavnicama zdrave hrane i ako već morate birati zamenu za kravlje mleko onda je zobeno zaista odličan izbor jer sadrži vlakna i velike količine gvožđa, a siromašno je mastima, šećerima i kalorijama što je sjajno ukoliko želite smršati.
Pored toga obezbediće vašem organizmu i mnoštvo minerala i vitamina kao što su mangan, kalijum, fosfor, vitamine B, E i A.
Pogledajte i 5 dobrih razloga da jedete ovsenu kašu
Mleko od ovsa – recept
Veoma jednostavan recept kako da sami napravite mleko od zobi pronašli smo na Ohsheglows blogu.
Potrebni sastojci:
1 šolja ovsenih pahulja
3 šolje filtrirane vode
1 ½ – 2 kašike javorovog sirupa
1 kašičica vanila ekstrakta
Prstohvat soli
Malo cimeta (nije neophodno)
Da biste napravili ovseno mleko biće vam potreban i blender, kakav god da imate, poslužiće.
Za početak ovas dobro operite i ocedite od vode, a zatim ga sipajte u posudu i prelijte hladnom vodom pa ostavite da se namače 20 minuta (može i duže). Nakon toga dobro procedite od vode i dobro isperite.
Ovas sipajte u blender i dodajte tri šolje filtrirane vode pa uključite blender prvo na manju brzinu koju ćete postepeno povećavati. Neka blender na najvećoj brzini radi 8-10 sekundi.
Nakon toga, procedite ovas uz pomoć gustog cedila pa dobijenu tečnost vratite u blender, kratko izmiksajte pa ponovno procedite.
U dobijeno mleko zatim dodajte javorov sirup, so, ekstrakt vanile i cimet ukoliko koristite, mleko još jednom vratite u čisti blender, izmiksajte pa još jednom procedite i na kraju sipajte u čistu staklenu teglicu ili flašu.
Pre upotrebe teglicu obavezno promućkajte i mleko u frižideru čuvajte 4-5 dana.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: lifepressmagazin.com
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu
Jednostavan hleb od krompira