Nekoliko jednostavnih trikova koje možete već danas da isprobate u svojoj kuhinji pomoći će vam da vaša jela budu još ukusnija, a kuvanje zabavnije, brže i jednostavnije.
Proverite osam osnovnih trikova sa kojima će i najveći amateri među vama postati iskusni kuhinjski znalci!
1. Nemojte da pretrpavate kuhinjsko posuđe
Iako vam se možda čini da u kuhinjskom posuđu kog trenutno koristite ima mesta za još jedan komad mesa ili par komada povrća, nemojte da reskirate. Ako pretrpate tiganj ili bilo koje drugo kuhinjsko posuđe, velika je šansa da se toplota neće pravilno rasporediti na ostatak hrane u posudi što bi itekako moglo uticati na ukus jela ili još gore uzrokovati da ne bude do kraja skuvano ili ispečeno. Kada izaberete idealno kuhinjsko posuđe u kojem ćete kuvati, pripazite uvek da je između namirnica koje se u njemu peku ili kuvaju i do nekoliko centimetara razmaka.
2. Držite papirne ubruse i papir za pečenje pri ruci
Sigurni smo da ih već imate u svojoj kuhinji, a evo još nekoliko načina na koji ih možete koristiti. Papir za pečenje može da vam koristi kod bukvalno svake upotrebe vaše ugradne rerne, može da vam posluži kao zamena za posudu za pečenje, u njega možete da uvijete namirnice pre pečenja u rerni kako biste dobili efekt kuvanja na pari, a jedan list papira za pečenje možete da koristite i do 50 puta. Papirne ubruse iskoristite da umotate povrće koje ćete spakovati u frižider, papir će upiti dodatnu vlagu, a povrće će duže da zadrži svoju svežinu.
3. Pripremljenom mesu dajte vremena da odmori
Meso nikada ne bi trebalo da presušite dugim pečenjem, čak i kada govorimo o dobro pečenim komadima. Da biste sprečili da iz komada mesa iscure svi sokovi, čim ga skinete sa vatre stavite ga na aluminijsku foliju, pažljivo zamotajte i ostavite da odstoji 5 – 10 minuta. Ovo će dozvoliti sokovima iz mesa da odmore, pre nego što krenete sa jelom. Meso koje odleži u aluminijumskoj foliji nastaviće da se kuva pa pripazite na minute kuvanja – ako želite srednje pečeno meso sklonite ga sa vatre dok je još srednje sirovo.
4. Iskoristite kuhinjski mikser
U mnogo svakodnevnih kuhinjskih situacija vam može pomoći najuobičajeniji mali kućni aparat – kuhinjski mikser. Iskoristite ga za pripremu različitih umaka, obavezno se poslužite njime ako pripremate pire krompir, biće vam od pomoći za pripremu različitog testa koje biste inače trebali da ručno mesite, a olakšaće i pripremu začinskog maslaca, sladoleda, a čak će i kajgana biti prozračnija ako je umutite mikserom.
5. Pazite gde držite začine
Da biste produžili svežinu i trajanje začina koje koristite u kuvanju, pripazite na to gde ih i u čemu držite. Svakako izbegavajte blizinu šporeta ili rerne, jer će toplota i vlaga uticati na gubitak ukusa začina. Po pravilu, začine je najsigurnije da držite u neprozirnim staklenim ili još bolje limenim posudama na hladnom i suvom mestu u kuhinji.
6. Ugasite šporet pre nego što jaja budu potpuno gotova
Tajna najukusnije pripremljenih jaja je u minutima kuvanja. Jaja ne smete da prekuvate. Bilo da pravite jaja na oko, poširana jaja, tvrdo/meko kuvana ili svima omiljenu kajganu ugasite šporet nekoliko minuta pre nego što vam se učini da su u potpunosti gotova – pa čak i ako još uvek izgledaju pomalo tečna tj. sirova. Ostavite ih još par minuta na ugašenoj gingli, rezultat će biti savršena tekstura savršeno skuvanih jaja.
7. Pažljivo seckajte začine
Pre nego što krenete sa seckanjem začina, pospite radnu površinu sa malo soli. So će da omogući da začini ostanu na jednom mestu dok ih seckate, vrlo jednostavan i efikasan trik koji ćete morati da isprobate. A kada smo već kod seckanja, ako morate da naseckate luk ne dirajte mu koren, jer će na taj način svi slojevi ostati spojeni, a seckanje će biti lakše i jednostavnije.
8. Nikada ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina
Osim što nikako ne smete da zaboravite da je posolite, voda u kojoj se kuvala testenina je pravo blago koje zbog neznanja i neiskustva najčešće završi u odvodu. Sledeći put kada budete kuvali testeninu, odvojite jednu šoljicu vode u kojoj se testenina kuvala i iskoristite je za pripremu umaka. Skrob koji je testenina otpustila prilikom kuvanja doprineće zgušnjavanju umaka koji će uz taj dodatak da postane savršeno kremast.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom