Iako limun možete nabaviti tokom cele kalendarske godine, njegova sezona je između januara i marta i zato je sada najbolje vreme da iskoristite sve njegove dobrobiti.
Limun, iako veoma popularno voće koje obično koristimo u malim količinama kako bi dodali ukus hrani, retko se konzumira sam zbog intenzivnog, kiselog ukusa. Upravo on daje posebnu notu umacima, prelivima za salatu, marinadama, pićima i desertima, a u samo 50 g limuna možeš pronaći preko 30 miligrama C vitamina koji je neophodan za zdravlje.
Prilikom kupovine potražite čvrst limun, čiste kore koji deluje teško uzevši u obzir njihovu veličinu. Izbegavaj limun koji je bled jer to znači da je stariji i samim tim sadrži manje soka.
Ako vam je prvobitna namera kupovine sok i ceđenje - potražite limun koji naizgled ima tanku i glatku koru, ali ako je njegova korica ono što tražite - pogledajte one s debljom i žilavijom korom koji su obično naizgled veći od ostalih. Nadalje, važno je napomenuti da je prilikom korišćenja limunove kore bitno da se koristi limun koji na sebi nema vosak i koji nije tretiran raznim hemikalijama - odnosno domaći limun. Kako biste iz proizvoda izvukli maksimalnu količinu soka, pripazite da limun bude na sobnoj temperaturi, pa ga nekoliko puta čvrsto uvijte napred i nazad ispod dlana - to pomaže u razgradnji vlakana mesa limuna. Kada je u pitanju njegovo čuvanje - limun može stajati nekoliko nedelja u frižideru samo se pobrinite da ga izvadite iz plastične vrećice, ako u njoj dolazi, kako ga vlaga ne bi omekšala. Ali, nakon rezanja preporučuje se da limun držite u zatvorenoj posudici kako biste sprečili gubitak vlage, ali preporučuje se da ga potrošite za četiri dana. Takođe, limunov sok i izrendanu koricu možete i zamrznuti i tako sačuvati za "hitne" situacije kada vam upravo on zatreba, a radnja je predaleko.
Kada vam je potrebna korica limuna važno je da sledite nekoliko opštih smernica: Obavezno ga operite i osušite pre nego što počnete da rendate koricu. Ako vam je za recept potrebna i korica i sok - prvo izrendajte koricu, a zatim iscedite limun. Zbog gorčine izbegavajte beli, unutrašnji deo "kore" koji odvaja spoljašnji, žuti deo od samog ploda. Nakon što to napravite, možete početi pripremu novih jela, a neki od najboljih načina da iskoristite koricu limuna je testenina. Korica limuna i testenina savršeno se uklapaju zajedno. Možete je dodati uz sve, od jednostavnog umaka za špagete od morskih plodova do kiselkastog pesta od limuna. Ključno je da je dodate u zadnjem trenutku kako bi ukusi ostali prepoznatljivi. Možete je čak i izrendati preko svakog obroka, kao što to sigurno radite s parmezanom.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem