Nekada su samo bogati ljudi su mogli da priušte so i šećer u neograničenim količinama. Tada se šećer smatrao lekom, prodavao se u apotekama i samo je lekar mogao da ga prepiše. Danas ga ima previše i smatra se nezdravim. Većina ljudi koja vodi računa o ishrani trudi se da ga izbaci, ali ne želi da se odrekne baš svega.
Profesionalni kuvari ili samo oni koji uživaju u kuvanju se igraju raznoraznim namirnica, pa tako danas postoje sve ukusnije zdrave poslastice. Ali ništa ne može da zameni domaći džem, pogotovo ako je kao iz bakine kuhinje. Predlažemo vam recept za odličan džem bez grama šećera koji možete da mažete na palačinke ili hleb. Mogu svi da ga jedu, ne samo oni koji vode računa o ishrani, jer je toliko ukusan da nećete ni primetiti da nema šećera.
Naše bake su spremale džem za zimnicu bez šećera, a opet su napravile toliko ukusan namaz koji se čuvao do sledeće berbe bez ikakvog konzervisanja. A muka oko kuvanja bila je mnogo manja nego kod savremenih domaćica.
Izaberite voće od kojeg želite da napravite džem (može bilo koje). Dobro ga operite (to je bitno), pa sačkajte da se skroz osuši. Zatim ih izblendirajte da dobijete kašastu smesu. U nju dodajte i med (koliko voća toliko meda) i dobro promešajte. Prebacite u sterilisane tegle opet prelijte medom i zatvorite (možete i krpom ako nemate poklopac). Čuvajte u frižideru. U ovako pripremljenom džemu se ne čuvaju samo hranljive materije samog voća, već i korisna svojstva meda.
Predlažemo da napravite džem od kruški, jer je preukusan. Ali, kako su one veoma slatke dodajte i borovnice da ublažite slatkoću. Provereno će vam se dopasti.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom