Ako ne želite da vam se hrana pokvari i da duže zadrži svežinu, morate da znate kako pravilno da skladištite namirnice. Postoje proizvodi kojima nikako nije mesto u špajzu, iako ih mnogi tamo drže.

Džem i marmelada

Ako ih nakon otvaranja ostavite na sobnoj temperaturi, morate da ih pojedete u roku od dva dana, kako ne biste rizikovali trovanje hranom.

Sveži začini

Stavite sveže začine u plastične kese ili slično i stavite ih u frižider da budu sveži što duže.

Neslani puter

Stručnjaci kažu da se samo soljeni puter može držati na sobnoj temperaturi, jer se u suprotnom skupljaju u njemu bakterije.

Brašno

Ako brašno držite u frižideru, mnogo će duže ostati sveže, i neće se tako lako pokvariti. Na ovaj način sprečavate i da se u njemu razmnože larve moljca, zbog koga brašno morate da bacite. Ne samo što ćete mu produžiti svežinu, već i na ovaj način štedite novac.

Banane

Ako ih držite napolju, banane nastavljaju da sazrevaju dok se ne pokvare. Stoga, ako nećete odmah da ih pojedete, stavite ih u frižider.

Paradajz sos

Možite da držite sos od paradajza u ostavi ako ga još niste otvorili, ali čim ga otvorite, morate da ga premestite u frižider.

Čokoladni sirup 

Ako ga držite u ostavi, pokvarićete mu ukus. Zato ga držite u frižideru.

Domaći puter od kikirikija

Ako kupujete puter od kikirikija, slobodno ga ostavite u špajzu, ali ako ga sami pravite ostavite ga u frižideru da se ne bi pokvario.

Otvoreno crveno vino

Nakon što ga otvorite i ne popijete do kraja, ostavite crveno vino u frižideru i popijte sutradan. Hladnoća će usporiti proces oksidacije.

Izvor: Stvar ukusa