Ako ne želite da vam se hrana pokvari i da duže zadrži svežinu, morate da znate kako pravilno da skladištite namirnice. Postoje proizvodi kojima nikako nije mesto u špajzu, iako ih mnogi tamo drže.
Džem i marmelada
Ako ih nakon otvaranja ostavite na sobnoj temperaturi, morate da ih pojedete u roku od dva dana, kako ne biste rizikovali trovanje hranom.
Sveži začini
Stavite sveže začine u plastične kese ili slično i stavite ih u frižider da budu sveži što duže.
Neslani puter
Stručnjaci kažu da se samo soljeni puter može držati na sobnoj temperaturi, jer se u suprotnom skupljaju u njemu bakterije.
Brašno
Ako brašno držite u frižideru, mnogo će duže ostati sveže, i neće se tako lako pokvariti. Na ovaj način sprečavate i da se u njemu razmnože larve moljca, zbog koga brašno morate da bacite. Ne samo što ćete mu produžiti svežinu, već i na ovaj način štedite novac.
Banane
Ako ih držite napolju, banane nastavljaju da sazrevaju dok se ne pokvare. Stoga, ako nećete odmah da ih pojedete, stavite ih u frižider.
Paradajz sos
Možite da držite sos od paradajza u ostavi ako ga još niste otvorili, ali čim ga otvorite, morate da ga premestite u frižider.
Čokoladni sirup
Ako ga držite u ostavi, pokvarićete mu ukus. Zato ga držite u frižideru.
Domaći puter od kikirikija
Ako kupujete puter od kikirikija, slobodno ga ostavite u špajzu, ali ako ga sami pravite ostavite ga u frižideru da se ne bi pokvario.
Otvoreno crveno vino
Nakon što ga otvorite i ne popijete do kraja, ostavite crveno vino u frižideru i popijte sutradan. Hladnoća će usporiti proces oksidacije.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno