U osnovi svih preliva za salatu je kombinacija ulja i sirćeta, izbalansiranih tako da salati da bogat ukus i jednako prekrije povrće.
Ulje i sirće se uglavnom razdvajaju, ali drugi sastojci im pomažu da se vežu i ostanu tako dok ne pojedemo salatu.
Pogledajte i 10 recepata za marinade za krmenadle (VIDEO)
Za klasičan francuski preliv pomešajte tri dela ulja i deo sirćeta - uglavnom vinskog ili jabukovog. Sipajte mešavinu u teglu, pa dodajte senf i so i biber po ukusu. Zatim promešajte, zatvorite teglu i dobro promućkajte da se svi sastojci povežu.
Majonez, pavlaku ili žumanca možete dodati ako želite kremastije prelive. Možete dodati i biljne začine po ukusu - peršun, nanu, vlašac ili malo belog luka.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem