Limun i banana su veoma sočno, ukusno, ali i zdravo voće. Nutricionisti preporučuju da ih jedemo što češće u svežem stanju, ali od njih možemo napraviti i ukusne poslastice.
A da li ste znali da vam od koristi mogu biti i kore limuna i banane? E kako da ih iskoristite.
1. Smanjite bore
Bore možete smanjiti tako što ćete na njih naneti unutrašnju stranu kore od banane. Nakon toga se umijte mlakom vodom.
2. Nega biljaka
Kora banane je odličan materijal za kompost. Sadrži dosta hranljivih sastojaka i obogatiće vaše zemljište, pa će vam i biljke biti zdravije. Možete ih staviti direktno na tlo ili osušiti, samleti i dodati zemljištu.
3. Umiruje iritacije na koži
Ako vam je koža iritirana ujedom insekta ili imate blagi osip, nanosite na upaljeni deo unutrašnju stranu kore banane dva puta dnevno.
Pogledajte i Banana - voće, poslastica, lek...
4. Piling od limuna i šećera
Iseckajte sitno limunovu koru, dodajte pola šolje šećera i maslinovo ulje (onoliko koliko je dovoljno da se napravi pasta). Nakvasite kožu i umasirajte smesu po telu, a zatim je isperite tušem. Umesto šećera možete staviti kafu, čime ćete dobiti anticelulit pastu.
5. Izbeljuje nokte
Isceđenom polovinom limuna istrljajte nokte i biće beli i blistavi.
6. Osveživač garderobe
Stavite osušenu koru limuna u platnenu vrećicu i držite je u fiokama ili ormaru. Možete dodati i cimet, muskatni oraščić ili kardamon.
Pogledajte i Limun, saveznik u kuhinji
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: healthyandnaturalworld.com
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus