Nekada torta nije mogla da se zamisli bez pečenja kora, pa onda kuvanja filova ili grilijaša... To su bile poslastice koje su zahtevale da odvojite vreme, a ipak nisu svakome uspevale.Zato su danas sve popularniji deserti koji se ne peku, a upravo takav je i ovaj crno-beli kolač. Umesto kore se koristi keks umočen u mleko, a filovi se samo umute. Nije vam potrebno nikakvo kulinarsko umeće, kao ni skupi sastojci.
- Sastojci:
- 150 g keksa
- 200 ml mleka
- Za fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 500 g krem sira
- 100 g šećera u prahu
- 150 g nutele
- 150 g bele čokolade
- Za dekoraciju:
- 100 g mlečne čokolade
Priprema:
Potopite keks u mleko i ređajte u kalup dimenzija 10x22 cm. Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte krem sir i sjedinite mikserom. Podelite smesu na 2 jednaka dela, pa u jedan dodajte nutelu, a u drugi istopljenu belu čokoladu. Dobro promešajte. Preko keksa sipajte polovinu belog fila, pa opet keks umočen u mleko. Zatim sipajte polovinu crnog fila, pa keks umočen u mleko. Nakon toga ide preostali beli fil, keks umočen u mleko, pa preostali crni fil. Poslednji red neka bude keks umočen u mleko. Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru nekih sat vremena. Premažite celu tortu crnim filom i ukrasite rendanom čokoladom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Posno predjelo - pardajz punjen tunjevinom
Najlakši posni slavski kolač
Domaće posne zemičke od crvenog sočiva
Posna slavska salata sa prokeljom
Novogodišnji makaroni sa ukusom cimet rolnica