Starinske poslastice se najčešće prave sa korama i različitim filovima, a samim tim i zahtevaju određeno vreme i veštine. Danas su recepti za kolače prilagođeni svima, pa čak i onima koji su stalno u žurbi. Uglavnom se ne peku, jer se umesto kore koristi keks, a neki filovi ni ne moraju da se kuvaju. Ovakvi slatkiši postaju sve popularniji, a današnji predlog je da isprobate recept za kolač sa dve vrste keksa i vanila filom.
- Sastojci:
- 300 g keksa
- 200 g piškota
- Za fil:
- 1,5 l mleka
- 5 jaja
- 230 g šećera
- 15 g vanilin šećera
- 230 g krem sira
- 150 g kukuruznog skroba
- 100 ml slatke pavlake
Priprema:
U šerpi pomešajte mleko, vanilin šećer, šećer i skrob. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Dodajte jaja i opet sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi pola sata. Umutite smesu, pa dodajte krem sir i slatku pavlaku i dobro sjedinite mikserom. U kalup poređajte keks, pa sipajte pola fila, zatim poređajte piškote, a onda opet sipajte fil. Poslednji red neka bude keks. Po želji pospite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus