Starinske poslastice se najčešće prave sa korama i različitim filovima, a samim tim i zahtevaju određeno vreme i veštine. Danas su recepti za kolače prilagođeni svima, pa čak i onima koji su stalno u žurbi. Uglavnom se ne peku, jer se umesto kore koristi keks, a neki filovi ni ne moraju da se kuvaju. Ovakvi slatkiši postaju sve popularniji, a današnji predlog je da isprobate recept za kolač sa dve vrste keksa i vanila filom. 

  • Sastojci:
  • 300 g keksa 
  • 200 g piškota 
  • Za fil: 
  • 1,5 l mleka 
  • 5 jaja 
  • 230 g šećera 
  • 15 g vanilin šećera 
  • 230 g krem sira 
  • 150 g kukuruznog skroba 
  • 100 ml slatke pavlake 

Priprema:
U šerpi pomešajte mleko, vanilin šećer, šećer i skrob. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Dodajte jaja i opet sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Zatim sipajte u posudu, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi pola sata. Umutite smesu, pa dodajte krem sir i slatku pavlaku i dobro sjedinite mikserom. U kalup poređajte keks, pa sipajte pola fila, zatim poređajte piškote, a onda opet sipajte fil. Poslednji red neka bude keks. Po želji pospite šećerom u prahu. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE