Čizkejk je starinski kolač koji se u današnje vreme uglavnom pravi bez pečenja. Nekada se služio na venčanjima, a i dan danas ulepšava svečane trpeze. Polako počinje sezona šljiva i vreme je da je iskoristite na pravi načina, a mi predlažemo da napravite ovaj ukusan čizkejk. U fil obavezno dodajte i džem koji će mu obogatiti ukus, a ovaj kolač sa šljivam stalno ćete spremati.

  • Sastojci:
  • 75 g putera
  • 250 g mlevenog keksa 
  • 650 g džema od šljiva 
  • 250 g krem sira
  • 1/2 šolje šećera
  • 1 šolja slatke pavlake 
  • 4,5 kašičice želatina u prahu
  • 50 ml vode  
  • Još:
  • šljive za dekoraciju 

Priprema:

U posudi pomešajte mleveni keks i istopljeni puter. Zatim utisnite na dno kalupa koje ste obložili pek papirom. Stavite u frižider i napravite fil. Umutite krem sir, šećer i džem od šljiva u posudi. Želatin pomešajte sa toplom vodom i ostavite da nabubri nekih 10 minuta. U fil dodajte umućenu slatku pavlaku i lepo sjedinite. Otopite želatin na pari, dodajte u fil i umutite. Sipajte preko keksa i poravnajte. Ohladite nekih 4 sati u frižideru. Ukrasite šljivama. 

BONUS VIDEO: 

čizkejk sa jogurtom i kokosom instagram/cookistwow

Izvor: Stvar ukusa