Čizkejk je starinski kolač koji se u današnje vreme uglavnom pravi bez pečenja. Nekada se služio na venčanjima, a i dan danas ulepšava svečane trpeze. Polako počinje sezona šljiva i vreme je da je iskoristite na pravi načina, a mi predlažemo da napravite ovaj ukusan čizkejk. U fil obavezno dodajte i džem koji će mu obogatiti ukus, a ovaj kolač sa šljivam stalno ćete spremati.
- Sastojci:
- 75 g putera
- 250 g mlevenog keksa
- 650 g džema od šljiva
- 250 g krem sira
- 1/2 šolje šećera
- 1 šolja slatke pavlake
- 4,5 kašičice želatina u prahu
- 50 ml vode
- Još:
- šljive za dekoraciju
Priprema:
U posudi pomešajte mleveni keks i istopljeni puter. Zatim utisnite na dno kalupa koje ste obložili pek papirom. Stavite u frižider i napravite fil. Umutite krem sir, šećer i džem od šljiva u posudi. Želatin pomešajte sa toplom vodom i ostavite da nabubri nekih 10 minuta. U fil dodajte umućenu slatku pavlaku i lepo sjedinite. Otopite želatin na pari, dodajte u fil i umutite. Sipajte preko keksa i poravnajte. Ohladite nekih 4 sati u frižideru. Ukrasite šljivama.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem