Limun u kolačima daje onu osvežavajuću i kiselkastu notu, a upravo takva je ova pita koja je idealna za leto. Izuzetno lako se pravi, a ne zna se da li je ukusnija ili lepše izgleda.
Priprema nije previše komplikovana, a kućom će se širiti prelepa aroma dok je budete pekli. Osvojiće vas na prvi zalogaj, a toliko je kremsta i nežna da se topi pri svakom zalogaju.
Sastojci:
Za testo:
- 300 g brašna
- 150 g putera
- 100 g šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
- pola kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- naribana korica limuna
Za fil:
- 700 ml mleka
- 2 limuna
- 6 žumanaca
- 220 g šećera
- 60 g gustina
Priprema:
U činiji dodajte brašno, koricu limuna, puter, šećer, žumance, celo jaje, so i prašak za pecivo, pa sve pomešajte. Mesite testo dok ne postane glatko, umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na jedan sat. Za fil sipajte mleko u šerpu, i prokuvajte zajedno sa limunovom korom. Isključite i ostavite da odstoji 5 minuta. U međuvremenu, u činiju dodajte žumanca i šećer i mutite ručnom mutilicom dok se šećer ne rastopi. Dodajte gustin i mleko.
Prebacite u šerpu i kuvajte na veoma laganoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Isključite, ostavite da se ohladi i dodajte limunov sok, promešajte i ostavite sa strane. Testo podelite u dva dela. Na malo pobrašnjavljenoj radnoj površini razvucite deo testa. Prebacite podlogu u kalup za torte, prečnika 24 cm i malo izbockajte viljuškom. Krem sipajte preko i ravnomerno rasporedite. Drugi deo testa razvucite, pa isecite na trake i poređajte tako da dobijete izgled mreže. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom