Limun u kolačima daje onu osvežavajuću i kiselkastu notu, a upravo takva je ova pita koja je idealna za leto. Izuzetno lako se pravi, a ne zna se da li je ukusnija ili lepše izgleda.

Priprema nije previše komplikovana, a kućom će se širiti prelepa aroma dok je budete pekli. Osvojiće vas na prvi zalogaj, a toliko je kremsta i nežna da se topi pri svakom zalogaju. 

Sastojci:

Za testo:

  • 300 g brašna
  • 150 g putera
  • 100 g šećera
  • 1 žumance
  • 1 jaje
  • pola kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • naribana korica limuna

Za fil:

  • 700 ml mleka
  • 2 limuna
  • 6 žumanaca
  • 220 g šećera
  • 60 g gustina

Priprema:

U činiji dodajte brašno, koricu limuna, puter, šećer, žumance, celo jaje, so i prašak za pecivo, pa sve pomešajte. Mesite testo dok ne postane glatko, umotajte ga u prozirnu foliju i stavite u frižider na jedan sat. Za fil sipajte mleko u šerpu, i prokuvajte zajedno sa limunovom korom. Isključite i ostavite da odstoji 5 minuta. U međuvremenu, u činiju dodajte žumanca i šećer i mutite ručnom mutilicom dok se šećer ne rastopi. Dodajte gustin i mleko. 

Prebacite u šerpu i kuvajte na veoma laganoj vatri uz stalno mešanje dok se smesa ne zgusne. Isključite, ostavite da se ohladi i dodajte limunov sok, promešajte i ostavite sa strane. Testo podelite u dva dela. Na malo pobrašnjavljenoj radnoj površini razvucite deo testa. Prebacite podlogu u kalup za torte, prečnika 24 cm i malo izbockajte viljuškom. Krem sipajte preko i ravnomerno rasporedite. Drugi deo testa razvucite, pa isecite na trake i poređajte tako da dobijete izgled mreže. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 40 minuta.

Izvor: Stvar ukusa