Zašto ne biste iskoristile sezonu kajsija i napravili ukusan kolač od prhkog testa. Priprema nije previše komplikovana samo je potrebno malo strpljenja da biste dobili fino prhko testo. Fil od sira daće mu posebnu osvežavajuću notu, a sigurno će svi tražiti parče više. Pored kajsija za pripremu ovog kolača možete da iskoristite i drugo voće, kao što su breskve, maline, kupine...
Sastojci:
Za koru:
- 2 šolje brašna
- 250 g putera
- 1 šolja šećera
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 13 kajsija
- 500 g svežeg sira
- 2 jajeta
- 1 šolja šećera
- 2 kašike griza
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
Rukama ili mikserom sjedinite brašno, puter, šećer i prašak za pecivo da dobijete mrvice, a zatiim dodajte jaje i umesite testo. Jednu polovinu testa stavite u zamrzivač, a ostatak umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta. Za to vreme pripremite nadev. Kajsije operite i isecite na polovine, očistite od koštica i ostavite ih sa strane. U posudi izmešajte sir, šećer, jaja, griz i vanilu. Mutite mikserom da dobijete glatku kremu, tako da ne bude grudvica. Testo izvadite iz frižidera, razvaljajte i njime obložite dno i stranice kalupa za torte pa ga vratite na još 20 minuta u frižider. Nakon toga na testo stavite fil od sira, a po vrhu poređajte kajsije. Testo iz zamrzivača izrendajte na krupnije rende. Tortu pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem