Kolač sa višnjama i jogurtom se brzo sprema, sve što vam je potrebno je oko sat vremena i kalup za pečenje hleba. Zbog jogurta se ovaj kolač sa višnjama neće osušiti, a biće svež i do tri dana. Evo kako se pravi kolač sa višnjama i jogurtom!
Sastojci:
- 2 šolje pšeničnog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/2 šolje neslanog putera, omekšanog
- 1 šolja kristal šećera
- 2 velika jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 šolja običnog jogurta
- 1 šolja svežih ili smrznutih višanja, bez koštica i prepolovljenih
Recept:
Zagrejte rernu na 175°C. Podmažite i pobrašnite kalup za hleb.
U srednjoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mleveni cimet. Ostavite na stranu.
U velikoj posudi za mešanje umutite omekšani puter i šećer dok ne postanu lagani i mekani. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro umutivši nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.
Postepeno dodajte mešavinu brašna u mešavinu putera, naizmenično sa jogurtom. Počnite i završite sa mešavinom brašna, mešajući dok se samo ne sjedini. Pazite da ne mešate previše. Nežno ubacite višnje, pazeći da budu ravnomerno raspoređene po testu.
Sipajte testo u pripremljenu tepsiju. Po želji na vrh stavite nekoliko dodatnih višanja za dekoraciju. Pecite u zagrejanoj rerni 55-60 minuta ili dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Ako vrh vekne počne prebrzo da porumeni, možete ga pokriti folijom kako biste sprečili da previše dobije boju.
Kada je pečen, izvadite kolač sa višnjama i jogurtom iz rerne i ostavite da se ohladi u plehu oko 10 minuta. Zatim ga prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Kada se ohladi, isecite i poslužite svoj ukusni kolač od višanja, jogurta i cimeta. Uživajte u njemu uz kafu, čaj ili kada vam dođu gosti!
BONUS VIDEO: Brzi kokos kolač!
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem