Urmašice su kolač koji ima orijentalno poreklo, a na ovim prostorima najpopularniji je u Bosni. I na našim trpezama je česta poslastica, a hurmašice ili urmašice prave se tako što se mesi testo koje se puni orasima, pa preliva slatkim sirupom. Ovog puta predlažemo malo drugačiji recept, sa dodatkom griza i lešnika.
Sastojci:
- 125 g putera
- 1 šolja ulja
- 1 šolja jogurta
- 1 jaje
- 1 šolja griza
- 1 kašika sode bikarbone
- 1 kašika sirćeta
- 3,5-4 šolja brašna
- Za sirup:
- 3 šolje šećera
- 3 šolje vode
- 1 limun
- Za punjenje:
- šolja oraha
- Za ukras:
- 20-30 celih lešnika
Recept za urmašice sa grizom i lešnicima:
U posudu ubacite ulje, puter, jogurt, jaje, griz, sodu bikarbonu i sirće, pa umutite. Na kraju dodajte brašno i zamesite testo. Izblendirajte orahe. Rukama oblikujte loptice testa, pa ih spljoštite i napunite kašikom oraha. Zatvorite ivice, pa ponovo oblikujte u krug, dodajte po lešnik na vrh urmašice i čačkalicom napravite linije oko lešnika. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer, pa dobro promešajte. Dodajte sok od isceđenog limuna, pa kuvajte sirup dok ne provri. Prelijte ohlađene urmašice vrućim šerbetom. Ako postite, predlažemo posne urmašice sa kokosom i pivom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus