Kolač sa makom će prijati svim čulima – mek je i sočan, možete da ga pravite za praznike. Probajte i mini brioše sa limunom i makom, dopašće vam se ako volite mak. Za mekani kolač sa makom potrebni su vam odvojeni sastojci za kolač i za preliv. Pravi se na ovaj način!

Sastojci:

  • 40 g maka
  • 125 ml mleka
  • 4 belanca
  • 94 g biljne masti
  • 130 g šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo

Glazura od krem sira:

  • 120 g krem sira, omekšanog
  • 63 g putera, omekšanog
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 250 g šećera u prahu

Recept za mekani kolač sa makom:

12:39
Korak 1

Potopite mak:

Za mekani kolač sa makom maloj posudi potopite mak u mleko 30 minuta. Stavite belanca u veliku posudu i ostavite da stoje na sobnoj temperaturi 30 minuta.

12:43
Korak 2

Napravite testo:

U drugoj velikoj posudi sipajte biljnu mast i šećer dok ne postane svetla i pahuljasta. Umutite vanilu. Kombinujte brašno i prašak za pecivo, i dodajte u kremastu smesu naizmenično stavljajući mak, i dobro umutite posle svakog dodavanja. Umutite belanca dok se ne formiraju mekani vrhovi; umesite testo. Sipajte u podmazanu tepsiju. Pecite na 200° 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista. Ohladite na rešetki mekani kolač sa makom.

12:43
Korak 3

Napravite glazuru i prelijte kolač:

Za glazuru, u velikoj činiji umutite krem sir, puter i vanilu, dok ne postane glatka. Postepeno umutite šećer u prahu. Namažite preko torte. Uživajte u mekanom kolaču sa makom!

Saznajte kako se pravi POSLASTICA SA MAKOM

BONUS VIDEO:

TikTok/_bellabakes Kolač čokoladne šišarke

StvarUkusa/L.S.