Božićni keksićisa cimetom je jedna od najpopularnijih poslastica, u čijem ukrašavanju će svi uživati. Dopašće vam se i čokoladni sitni kolači sa urmama i šlagom, možete i njih da napravite. Za božićni keks sa cimetom koristite modlice u željenim oblicima, poput zvezde, čovečuljka, jelkice itd. Pročitajte kako se pravi božićni keks sa cimetom!
Sastojci:
Za keks:
- 330 g brašna
- 125 g kukuruznog brašna
- 1 prstohvat soli
- 1,5 kašičice mešavine začina (mleveni biber, karanfilić, đumbir i muskatni orašćić)
- 2 kašičice cimeta
- 40 g svetlo braon šećera
- 100 g tamno braon šećera
- 2 jaja
- 170 g mekog putera
- 50 g meda
Kraljevska glazura:
- 1 belance
- 2 ml limunovog soka
- 280 g šećera u prahu
Recept za božićni keks sa cimetom:
Pripremite testo za keks
Za početak pravljenja božićnog keksa sa cimetom pomešajte suve sastojke – brašno, kukuruzni skrob, so, začine, cimet. Umutite puter isečen na kockice i šećer (smeđi šećer i integralni brašno) dok ne dobijete kremastu smesu. Zatim dodajte med i jaja. Postepeno unosite suve sastojke. Od testa formirajte kuglu, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odstoji 1 sat.
Zagrejte rernu na 190 °
Razvucite testo na visinu od oko 3mm između dva lista papira za pečenje. Isecite željene oblike božićnog keksa, koristeći sekač za kolače. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje, ostavite u frižideru 10 minuta (da se keks ne deformiše tokom pečenja. Pecite 8-10 minuta, kolačići treba da budu zlatne boje. Zatim ostavite da se ohlade na rešetki.
Pripremite kraljevsku glazuru:
Pomešajte belanca i limunov sok. Uz mešanje postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte nekoliko kapi vode ako je smesa previše kompaktna. Ovom glazurom napunite kesicu za šlag i ohlađene kolače ukrasite. Uživajte u predivnom i ukusnom božićnom keksu sa cimetom!
Pročitajte POSNE VANILICE KAO IZ BAKINOG KUVARA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem