Božićni keksićisa cimetom je jedna od najpopularnijih poslastica, u čijem ukrašavanju će svi uživati. Dopašće vam se i čokoladni sitni kolači sa urmama i šlagom, možete i njih da napravite. Za božićni keks sa cimetom koristite modlice u željenim oblicima, poput zvezde, čovečuljka, jelkice itd. Pročitajte kako se pravi božićni keks sa cimetom!

Sastojci:

Za keks:

  • 330 g brašna
  • 125 g kukuruznog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 1,5 kašičice mešavine začina (mleveni biber, karanfilić, đumbir i muskatni orašćić)
  • 2 kašičice cimeta
  • 40 g svetlo braon šećera
  • 100 g tamno braon šećera
  • 2 jaja
  • 170 g mekog putera
  • 50 g meda

Kraljevska glazura:

  • 1 belance
  • 2 ml limunovog soka
  • 280 g šećera u prahu

Recept za božićni keks sa cimetom:

10:14
Korak 1

Pripremite testo za keks

Za početak pravljenja božićnog keksa sa cimetom pomešajte suve sastojke – brašno, kukuruzni skrob, so, začine, cimet. Umutite puter isečen na kockice i šećer (smeđi šećer i integralni brašno) dok ne dobijete kremastu smesu. Zatim dodajte med i jaja. Postepeno unosite suve sastojke. Od testa formirajte kuglu, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odstoji 1 sat.

10:21
Korak 2

Zagrejte rernu na 190 °

Razvucite testo na visinu od oko 3mm između dva lista papira za pečenje. Isecite željene oblike božićnog keksa, koristeći sekač za kolače. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje, ostavite u frižideru 10 minuta (da se keks ne deformiše tokom pečenja. Pecite 8-10 minuta, kolačići treba da budu zlatne boje. Zatim ostavite da se ohlade na rešetki.

10:21
Korak 3

Pripremite kraljevsku glazuru:

Pomešajte belanca i limunov sok. Uz mešanje postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte nekoliko kapi vode ako je smesa previše kompaktna. Ovom glazurom napunite kesicu za šlag i ohlađene kolače ukrasite. Uživajte u predivnom i ukusnom božićnom keksu sa cimetom!

Pročitajte POSNE VANILICE KAO IZ BAKINOG KUVARA

BONUS VIDEO:

Instagram/missthessa_ Američki keks sa čokoladom punjen karamelom

StvarUkusa/L.S.