Božićni keksićisa cimetom je jedna od najpopularnijih poslastica, u čijem ukrašavanju će svi uživati. Dopašće vam se i čokoladni sitni kolači sa urmama i šlagom, možete i njih da napravite. Za božićni keks sa cimetom koristite modlice u željenim oblicima, poput zvezde, čovečuljka, jelkice itd. Pročitajte kako se pravi božićni keks sa cimetom!
Sastojci:
Za keks:
- 330 g brašna
- 125 g kukuruznog brašna
- 1 prstohvat soli
- 1,5 kašičice mešavine začina (mleveni biber, karanfilić, đumbir i muskatni orašćić)
- 2 kašičice cimeta
- 40 g svetlo braon šećera
- 100 g tamno braon šećera
- 2 jaja
- 170 g mekog putera
- 50 g meda
Kraljevska glazura:
- 1 belance
- 2 ml limunovog soka
- 280 g šećera u prahu
Recept za božićni keks sa cimetom:
Pripremite testo za keks
Za početak pravljenja božićnog keksa sa cimetom pomešajte suve sastojke – brašno, kukuruzni skrob, so, začine, cimet. Umutite puter isečen na kockice i šećer (smeđi šećer i integralni brašno) dok ne dobijete kremastu smesu. Zatim dodajte med i jaja. Postepeno unosite suve sastojke. Od testa formirajte kuglu, umotajte je u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da odstoji 1 sat.
Zagrejte rernu na 190 °
Razvucite testo na visinu od oko 3mm između dva lista papira za pečenje. Isecite željene oblike božićnog keksa, koristeći sekač za kolače. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje, ostavite u frižideru 10 minuta (da se keks ne deformiše tokom pečenja. Pecite 8-10 minuta, kolačići treba da budu zlatne boje. Zatim ostavite da se ohlade na rešetki.
Pripremite kraljevsku glazuru:
Pomešajte belanca i limunov sok. Uz mešanje postepeno dodajte šećer u prahu. Dodajte nekoliko kapi vode ako je smesa previše kompaktna. Ovom glazurom napunite kesicu za šlag i ohlađene kolače ukrasite. Uživajte u predivnom i ukusnom božićnom keksu sa cimetom!
Pročitajte POSNE VANILICE KAO IZ BAKINOG KUVARA
BONUS VIDEO:
StvarUkusa/L.S.
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs