Recept za trileće nam dolazi iz Meksika, a ovaj popularni kolač se pravi od mekane kore koja se natapa sa 3 različite vrste mleka. Danas postoji puno recepata za ovaj kolač, a jedan od popularnijih je i čokoladni trileće. Podseća na naš koh, a ako volite da ga jedete predlažemo vam da napravite trileće bez kondenzovanog mleka i sa karamel prelivom.

Sastojci:

  • Za koru: 
  • 4 jajeta 
  • 120 g šećera 
  • 50 ml ulja 
  • 70 ml mleka 
  • 1 kašičica vanilin šećera 
  • 100 g brašna 
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli 
  • 1/2 kašičice sok od limuna 
  • Za mlečni preliv: 
  • 100 ml mleka 
  • 100 ml kokosovog mleka
  • Za fil:
  • 300 ml slatke pavlake 
  • Za karamel preliv:
  • 200 g šećera 
  • 70 ml vode 
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 1 kašičica vanile 

Recept za trileće bez kondenzovanog mleka:

16:33
Korak 1

Napravite koru 

Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer (65 g) i mutite dok ne dobije čvrst šne. Žumanca penasto umutite sa šećerom (65 g), pa sipajte mleko, ulje i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i promešajte. U tu smesu lagano umešajte šne od belanaca. 

16:34
Korak 2

Pecite koru 

Sipajte dobijenu smesu u pleh koji ste obložili pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotovo koru izbockajte viljuškom i prelijte mlekom koje ste pomešali sa kokosovi mlekom, pa vratite u rernu i držite tamo dok napravite fil. 

16:34
Korak 3

Napravite fil 

Dobro umutite slatku pavlaku sa vanilom i premažite preko kore natopljene mlekom. 

16:34
Korak 4

Karamel preliv 

Istopite šećer sa vodom, pa dodajte slatku pavlaku i vanilu. Kuvajte dok ne krene da vri, a zatim sipajte preko fila. 

Pročitajte i ovo: Trileće sa ukusom jagode

BONUS VIDEO: 

instagram/cookistwow Lažni recept za tri leće

(StvarUkusa/S.B.)