Recept za trileće nam dolazi iz Meksika, a ovaj popularni kolač se pravi od mekane kore koja se natapa sa 3 različite vrste mleka. Danas postoji puno recepata za ovaj kolač, a jedan od popularnijih je i čokoladni trileće. Podseća na naš koh, a ako volite da ga jedete predlažemo vam da napravite trileće bez kondenzovanog mleka i sa karamel prelivom.
Sastojci:
- Za koru:
- 4 jajeta
- 120 g šećera
- 50 ml ulja
- 70 ml mleka
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g brašna
- 1,5 kašičica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice sok od limuna
- Za mlečni preliv:
- 100 ml mleka
- 100 ml kokosovog mleka
- Za fil:
- 300 ml slatke pavlake
- Za karamel preliv:
- 200 g šećera
- 70 ml vode
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kašičica vanile
Recept za trileće bez kondenzovanog mleka:
Napravite koru
Odvojite žumanca od belanaca. Belanca umutite sa prstohvatom soli, pa postepeno dodajte šećer (65 g) i mutite dok ne dobije čvrst šne. Žumanca penasto umutite sa šećerom (65 g), pa sipajte mleko, ulje i vanilu. Sve lepo sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i promešajte. U tu smesu lagano umešajte šne od belanaca.
Pecite koru
Sipajte dobijenu smesu u pleh koji ste obložili pek papirom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotovo koru izbockajte viljuškom i prelijte mlekom koje ste pomešali sa kokosovi mlekom, pa vratite u rernu i držite tamo dok napravite fil.
Napravite fil
Dobro umutite slatku pavlaku sa vanilom i premažite preko kore natopljene mlekom.
Karamel preliv
Istopite šećer sa vodom, pa dodajte slatku pavlaku i vanilu. Kuvajte dok ne krene da vri, a zatim sipajte preko fila.
Pročitajte i ovo: Trileće sa ukusom jagode
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem