Sastojci:
Za patišpanj:
- 240 g putera
- 240 ml vode
- 3 kašike kakao praha
- 470 g višenamenskog brašna
- 470 g šećera
- ½ kašičice soli
- 120 g krem sira
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 120 g putera
- 6 kašika mleka
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 470 g šećera u prahu
Recept za čokoladni kolač:
Za čokoladni kolač zagrejte rernu na 175 stepeni C. Podmažite i pobrašnite kalup za kolače. Pomešajte puter, vodu i kakao prah u šerpi na srednjoj vatri. Kuvajte dok se puter ne otopi i smesa ne proključa. Sklonite sa vatre i malo ohladite. U međuvremenu, pomešajte brašno, šećer i so u velikoj posudi. U posebnoj pomešajte krem sir, jaja, sodu bikarbonu i ekstrakt vanile.
Dodajte mešavinu otopljenog putera u mešavinu brašna, zatim dodajte mešavinu krem sira i jaja i umutite dok se dobro ne sjedini. Sipajte u pripremljeni kalup za kolač. Pecite u zagrejanoj rerni dok čačkalica ne bude čista, oko 20 minuta. Izvadite kolač iz rerne i ohladite na rešetki 5 minuta.
Dok se kolač peče, napravite glazuru: pomešajte puter, mleko, kakao prah i ekstrakt vanile u šerpi na srednjoj vatri. Mešajte dok se puter ne istopi, pa umešajte šećer u prahu. Topao kolač premažite glazurom. Možda ćete želeti da napravite i kolač sa jabukama i grizom.
Pročitajte i kako se pravi jednostavan kolač sa jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem