Sipkavo, prhko ili masno testo je osnov brojnih kolača i pita. Može se čuvati u frižideru nekoliko dana, a ni zamrzavanjem ne gubi svoja svojstva.
Pred vama je recept za ukusan kolač od ovog testa i filom od prženih pomorandži.
Sastojci:
- 2 pomorandže
- 100 g šećera
- sok od pola limuna
- kora od jedne pomorandže
- 180 g brašna
- 80 g putera
- 1 kesica vanilin šećera
- 4 g praška za pecivo
- 60 g jogurta
Priprema:
Pomorandže očistite, odvojite kriške pa njih iseckajte na nekoliko delova. Prebacite seckano voće u tiganj. Dodajte 60 g šećera, sok od limuna, koru od pomorandže. Krčkajte 15 ak minuta da se šećer otopi. Malo gnječite špatulom pomorandže dapuste sok. Sklonite sa ringle i pustite da se ohladi.
U činiju sa brašnom dodajte puter, izrendajte ga pa obradite testo rukama. Dodajte preostali šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo pa promešajte rukama. Potom ubacite jogurt pa rukama umesite testo. Podelite ga na 2 jufke. Jednu zamorajte u providnu foliju i stavite u zamrzivač na 20 minuta. Drugu jufku rasporedite u kalupu u kom ćete peći pitu. Preko rasporedite sos od pomorandže, a odozgo narendajte drugu jufku.
Pecite pola sata na 180 stepni. Odozgo ukrasite šećerom u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Beskvasni hleb od heljde
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste
Sezonska pasta sa bundevom