Krofne spadaju u omiljenu poslasticu širom sveta, a jele su se od davnina. Nekada su se umakale u med ili sirup od šećera, a danas se najčešće jedu sa raznim slatkim prelivima i glazurama, kao i punjene čokoladom, vanilom... Pripremanje krofni je danas toliko napredovalo, da skoro svaki region ima neke specifičnosti kada je u pitanju njihova priprema. Popularne su i dekorativne krofne, koje pored fenomenalnog ukusa pružaju i užitak za oko degustatora. Mi vam predlažemo da isprobate i ove koje se prave bez jaja i mleka, a koje su neverovatno ukusne.
- Sastojci:
- 500 g brašna
- 350 ml vode
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika ulja
- 1 kašika suvog kvasca
Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer. Dobro sjedinite, pa dodajte ulje, brašno i so. Umesite testo nauljenim rukama. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori 15 minuta. Nakon toga ponovo premesite i ostavite da odmori još pola sata. Od dobijenog testa oblikujte 7 loptica. Pokrijte providnom folijom dok se ulje ne zagreje. Rukama raširite testo tako da napravite krug u sredini. Pržite sa obe strane.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus