Krofne spadaju u omiljenu poslasticu širom sveta, a jele su se od davnina. Nekada su se umakale u med ili sirup od šećera, a danas se najčešće jedu sa raznim slatkim prelivima i glazurama, kao i punjene čokoladom, vanilom... Pripremanje krofni je danas toliko napredovalo, da skoro svaki region ima neke specifičnosti kada je u pitanju njihova priprema. Popularne su i dekorativne krofne, koje pored fenomenalnog ukusa pružaju i užitak za oko degustatora. Mi vam predlažemo da isprobate i ove koje se prave bez jaja i mleka, a koje su neverovatno ukusne. 

  • Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 350 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika suvog kvasca

Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer. Dobro sjedinite, pa dodajte ulje, brašno i so. Umesite testo nauljenim rukama. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori 15 minuta. Nakon toga ponovo premesite i ostavite da odmori još pola sata. Od dobijenog testa oblikujte 7 loptica. Pokrijte providnom folijom dok se ulje ne zagreje. Rukama raširite testo tako da napravite krug u sredini. Pržite sa obe strane. 

Izvor: Stvar ukusa