Sutra je Petrovadan, pa vam predložimo da napravite kolač sa jabukama koji se sprema za ovaj praznik, od posebne vrste jabuka - petrovača. Nekada se verovalo da se do Petrovdana jabuke ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve. Petrovača ili Petrova pita se pravi na sličan način kao i lenja pita,a ako ste ljubitelj kolača sa jabukama, ovaj će vam se definitivno svideti. 

  • Sastojci: 
  • Za testo:
  • 1 šolja masti
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 450 g brašna
  • 1 limun
  • 1 prašak za pecivo
  • Za nadev:
  • 1 kg jabuka petrovača
  • 2-3 kašike šećera 
  • 1/2 kašike cimeta
  • 3 kašike prezle

Priprema: 
Penasto umutite jaje, žumance, mast i šećer. U tu smesu sipajte mleko i rendanu koru limuna, pa promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umesite testo koje se ne lepi (ako je potrebno dodajte još brašna). Podelite testo na 2 dela i oblikujte loptice. Tepsiju premažite, pa stavite prvo testo koje ste prethodno razvukli. Preko pospite nadev koji ste napravili tako što ste jabuke očistili, izrendali i posuli cimetom i prezlama. Preko nadeva pospite šećer i stavite drugo testo koje ste razvukli oklagijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-45 minuta, pa gotovu pitu ako želite pospite vanilin šećerom. 

BONUS VIDEO:

Instagram/beccasgreatbakes Pita sa jabukama iz tiganja

Izvor: Stvar ukusa