Sutra je Petrovadan, pa vam predložimo da napravite kolač sa jabukama koji se sprema za ovaj praznik, od posebne vrste jabuka - petrovača. Nekada se verovalo da se do Petrovdana jabuke ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve. Petrovača ili Petrova pita se pravi na sličan način kao i lenja pita,a ako ste ljubitelj kolača sa jabukama, ovaj će vam se definitivno svideti.
- Sastojci:
- Za testo:
- 1 šolja masti
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1 jaje
- 1 žumance
- 450 g brašna
- 1 limun
- 1 prašak za pecivo
- Za nadev:
- 1 kg jabuka petrovača
- 2-3 kašike šećera
- 1/2 kašike cimeta
- 3 kašike prezle
Priprema:
Penasto umutite jaje, žumance, mast i šećer. U tu smesu sipajte mleko i rendanu koru limuna, pa promešajte. Na kraju dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i umesite testo koje se ne lepi (ako je potrebno dodajte još brašna). Podelite testo na 2 dela i oblikujte loptice. Tepsiju premažite, pa stavite prvo testo koje ste prethodno razvukli. Preko pospite nadev koji ste napravili tako što ste jabuke očistili, izrendali i posuli cimetom i prezlama. Preko nadeva pospite šećer i stavite drugo testo koje ste razvukli oklagijom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-45 minuta, pa gotovu pitu ako želite pospite vanilin šećerom.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem