Starinksi kolačići koje su nam često pravile naše mame i bake. Ranije su se obično pravili na masti, ali sada ih možete napraviti i sa maslacem. Jednostavni su za pripremu, a prednost je ta što mogu dugo da stoje.
Ukoliko volite kolače bez filova unutra isprobajte recept za čuvene polumesece ili vanilin kiflice.
Sastojci:
- 180 g brašna
- 1/2 praška za pecivo (1 ravna kašičica)
- malo soli
- 2 vanilin šećera
- korica limuna
- 80 g maslaca
- 1 jaje
Za nadev
- 250 g krema ili džema
- po potrebi 2-3 kašike mleka
- 1 vanilin šećer
- prah šećer za posipanje
Priprema:
U vangli prosejati brašno sa praškom za pecivom, dodati rastopljen maslac, koricu limuna i jaje, vanilin šećer ili dodajte po želji šećera i zamesiti testo mekše. Ako treba dodati 2-3 kašike mleka. Razviti tanko pa na dno stavljati krem i donju stranu presaviti i iseći dobro.Rukama stisnuti ivice, praviti valjak pa seći na desetak cm rolatiće i ređati u podmazan pleh.
Možete malo probosti viljuškom da imaju vazduha da ne pucaju. Peći 15-20 min da samo malo zarumene. Rešetku podići za jednu više u rerni. Uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom.
Izvor: Bakina i dekina kuhinja
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom