Kada spomenemo šljive mnogima su prve asocijacije na njih džem i rakija. Ali one imaju pregršt drugih namena. Odlične su u poslasticama od testa- poput kolača, biskvita, pita i rolata. Danas je pred vama jedan takav slatkiš, koji će vas oduševiti najpre izgledom, a potom i ukusom. Jednostavno se pravi, zato pravac u kuhinju. :)
Sastojci:
- oko 1 kg šljiva
- 4 jajeta
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 1 kašičica cimeta
- 100 ml ulja
- 200 g brašna
- 4 kašike grčkog jogurta ili kisele pavlake
- pola kesice praška za pecivo
Priprema:
Isecite šljive na kriške, poređajte na veliku tepsiju od rerne na koju ste stavili pek papir. Pospite kašikom šećera i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 5 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite 2 minuta da se šljive prohlade.
Za to vreme umutite penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje i grčki jogurt, brašno i prašak za pecivo. Umutite da ne bude grudvica i prelijte preko šljiva. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Na pečen kolač stavite pek papir i okrenite da šljive dođu gore. Ostavite desetak minuta da se prohladi, urolajte i isecite tek kada se skroz ohladi. Prijatno!
Izvor: serpica.net
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus