Iskoristite sezonu šljiva i napravite odličnu pitu od gotovih kora. Poređajte kore, između stavite fil i šljive, pa prelijte sočnim sirupom. Ukus ove pite nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a može da se poredi i sa baklavama koliko je dobra. Ako niste znali, šljive ne samo da ulepšavaju ukus svakog deserta, nego i povoljno utiču na vaše zdravlje.
Takođe, najbolji kompot možete da napravite do šljiva, ali i čuvene gomboce ili kako ih mi zovemo, knedle sa šljivama.
Sastojci:
- 1 pakovanje gotovih kora
- 4 jajeta
- 100 g šećera
- 200 ml jogurta
- 100 g griza
- 100 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 800 g šljiva
Za preliv:
- 200-300 g šećera
- 1 vanil šećer
- 150 ml vode
- 1 limun
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom, pa dodajte jogurt, griz, ulje i prašak za pecivo. Promešajte. Nauljite tepsiju, pa stavite 4 kore i svaku premažite sa malo fila. Stavite šljive, pa opet kore koje ste premazali i tako dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da budu kore. Isecite i preko poslednje sipajte preostali fil. Pecite u rerni na 180°C nekih 30 minuta.
Sve sastojke za sirup skuvajte. Vruću pitu prelijte vrućim sirupom.
Izvor: brzireceptiisaveti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem