Nikad jednostavniji recept za svečanu čokoladnu tortu sa orasima niste isprobali. Sastojke za koru treba da pomešate i onda da ispečete, a fil se pravi isto lako samo sjedine namirnice i premažu kore. Možete da ukrasite čokoladnom glazurom ili nečime po vašoj želji. 

Recept za ovu fantastičnu posnu tortu dolazi iz baka Jeline kuhinje i garantovano je torta preuksuna, toliko da će svi tražiti parče više. 

Sastojci:

  • 200 ml vode
  • 3-4 kašike šećera
  • 5 kašika brašna + 70 g
  • 2 kašike seckanih oraha
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kašika džema (može bilo koji)
  • 100 g mlevenih oraha ili keksa
  • 1 kašicica cimeta
  • 100 g suvog grožđa u rumu
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo

Za fil:

  • 100 g margarina posnog
  • 2-3 kašike šećera u prahu
  • 100 g mlevenog keksa
  • malo soka
  • 50 g pečenih seckanih oraha
  • 3 štangle otopljene bele čokolade

Priprema:

U vodu sipajte šećer i 6 kašika brašna sa praškom za pecivo, promešajte, pa dodajte seckane orahe, kakao, džem, mlevene orahe, cimet, proceđeno suvo grožđe, maslinovo ulje. Sjedinite, pa dodajte još 70 g brašna i promešajte. Sipajte u pleh obložen pek papirom. Pecite na 200°C oko 40-45 minuta. Dobijenu koru kada se ohladi podelite na 2 dela. 

Penasto umutite margarin i šećer u prahu. Dodajte mleveni keks i istopljenu belu čokoladu. Zatim sipajte sok i seckane orahe i dobro sjedinite. Premažite prvu koru sa polovinom fila, a zatim i stavite drugu koru i premažite sa ostatkom fila. Ukrasite po želji. 

Izvor: bakinaidekinakuhinja