Kada su slave i praznici svi se raduju slatkom stolu. Nekada se podrazumevalo da za slavu poslužite i tortu i sitne kolače, ali kako svi imaju manje vremena izbor je pao na jedan ili dva deserta. Torta je mnogo lakša za pripremu od nekoliko vrsta sitnih kolača, a mi vam donosimo proveren recept koji je isprobala naša koleginica. Ova raskošna torta bogatog ukusa idealana je za Svetog Jovana, a kombinacija pudinga, čokolade i mekanih kora je savršena.
Sastojci:
- Za kore:
- 15 belanaca
- 12 kašika šećera
- 3 pune kašike brašna
- 15 kašika oraha
- 3 kašičice praška za pecivo
- Za fil:
- 15 žumanaca
- 4 kesice pudinga od vanile
- 1,5 l mleka
- 10 kašika šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g putera
- 150 g mlečne čokolade
- 150 g bele čokolade
- Još:
- 500 ml slatke pavlake
- 200 g šlaga sa ukusom čokolade
- 600 ml mleka
Recept za čarobnu tortu sa čokoladom i pudingom:
Ispecite kore
Umutite 5 belanaca, pa postepeno dodajte 4 kašike šećera i mutite dok ne dobijete čvrst šne. Zatim u smesu dodajte 1 punu kašiku prosejanog brašna i kašičicu praška za pecivo. Promešajte, pa dodajte 5 kašika mlevenih oraha i opet lagano umešajte sve sastojke. Sipajte smesu u pleh obložen pek papirom i poravnajte, pa pecite na 180°C oko 15 minuta. Na isti način i od iste količine sastojaka ispecite još dve kore.
Napravite filove
U posudi pomešajte puding i šećer sa 500 ml mleka i dobro promešajte da nema grudvica. Umutite žumanca, pa dodajte u puding i promešajte. Preostalo mleko stavite da se kuva, pa kad provri dodajte puding. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Podelite smesu na 2 jednaka dela. U jedan deo dodajte mlečnu čokoladu, a u drugi beli i odmah promešajte da se čokolada otopi. Pokrijte ih providnom folijom i ostavite da se ohlade. Za to vreme umutite puter sobne temeprature, pa podelite na 2 jednaka dela. Jednu polovinu dodajte u smesu sa belom čokoladom i umutite, a drugu polovinu dodajte u smesu sa mlečnom čokoladom i umutite.
Umutite slatku pavlaku u jednoj posudi. U drugoj posudi umutite šlag sa ukusom čokolade sa mlekom.
Nafilujte tortu
Stavite koru na neku tacnu, pa nafilujte sa polovinom žutog fila. Zatim nafilujte polovinom slatke pavlake, pa opet stavite koru. Preko premažite ceo crni fil, pa onda celu količinu šlaga od čokolade, pa stavite treću koru. Premažite je preostalim žutim filom, a onda i preostalom slatkom pavlakom. Ukrasite po želji.
Pročitajte i ovo: Neodoljiva čupavci torta
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta