U današnjem društvu sve je više prisutna alergija na gluten. Ukoliko imate ovakvih problema ne morate odustati od ukusnih peciva, već iskoristite zdrave varijante. Evo kako da napravite domaći bezglutenski hleb.
Sastojci:
- 325 ml obranog mleka
- 2 velika domaća jaja
- 1 kašika belog vinskog sirćeta
- 450 g crnog brašna bez glutena
- ½ kašike morske soli
- 2 kašike braon šećera
- 1 ½ kesica suvog kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Zagrejati rernu na 200ºC. Ugrejte mleko u malom tiganju na laganoj vatri, a zatim ostavite da se malo ohladi. U veću posudu stavite jaja, dodajte sirće, a zatim postepeno mešajte u toplom mleku dok se ne sjedine.
Brašno, so, šećer i kvasac sjedinite u drugoj posudi, a zatim varjačom izmešajte suve sastojke sa vlažnim i formirajte lepljivo testo. Testu dodajte maslinovo ulje, pa umesite kuglu, dodajući malo brašna ako je previše lepljivo. Stavite na blago podmazan pleh, prekrijte vlažnom krpom, pa ostavite na toplom mestu otprilike sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Kada se testo digne, stavite pleh u vruću rernu i pecite oko 35 minuta, ili dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se malo ohladi, a zatim narežite i poslužite.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus