Pogače ukrašavaju svaku trpezu, ali ne smeju sve domaćice da se upuste u mešenje testa, jer im deluje komplikovano. Ovaj recept je star sto godina, a vrlo je jednostavan. Poljske bake su mesile testo i punile ga pire krompirom i sirom i tako pravile najbolje pogače tog vremena, koji je i dan danas jedan od najukusnijih. Spremite i vi ovaj specijalitet, nećete se pokajati.
- Sastojci:
- 2 krompira
- 200 g brašna
- 4 g suvog kvasca
- 2 kašičice šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 jaje
- 160 ml mleka
- 30 g putera
- 140 g tvrdog sira
Priprema:
Krompir isecite i skuvajte. Brašno prosejte i dodajte mu kvasac, šećer, so i jaje. Malo sjedinite, pa sipajte 80 ml toplog mleka i istopljeni puter, pa umesite testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom sat vremena. Za to vreme procedite krompir, posolite i pobiberite, pa sipajte 80 ml mleka i napravite pire. Zatim premesite testo na pobrašnjenoj površini i podelite na 2 loptice. Razvucite veći i tanji krug, pa prebacite na pleh koji ste obložili pek papirom. Premažite pire krompirom, pa pospite rendanim sirom. Preko stavite drugo testo koje ste razvukli približno kao i prvo. Prstima pritisnite krajeve kruga i podvucite ih ka unutra. Premažite mlekom, pa prstima napravite rupe na pogači, a onda pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. Gotovu pogaču premažite istopljenim puterom.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus