1. U manju činiju sipajte 150 ml tople vode, umešajte šećer i kvasac i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta, dok ne zapeni.


Sastojci:

1 kašičica šećera

2 kašičice suvog kvasca

450 g oštrog brašna

2 kašičice soli

1-2 supene kašike maslinovog ulja za premazivanje

Za fil:

1 mala glavica crnog luka

2 paradajza

1 manja veza peršuna

1 kašičica začinske paprike

1 kašičica kumina u prahu

50 g narendanog putera (za lakše rendanje, prvo ga na kratko zamrznite)

40 g narendanog sira tipa gauda ili čedar 

2. U međuvremenu pripremite fil. U činiji pomešajte sitno iseckani luk, paradajz koji ste prethodno oljuštitili, očistili od semenki i sitno iseckali, sitno iseckani peršun, začinsku papriku, kumin, puter i sir, pa posolite po ukusu i ostavite sa strane.

3. U dubljoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte mešavinu sa kvascem i još tople vode da umesite meko testo (oko 200 ml). Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 10 minuta. Podelite testo na 4 jednaka dela, svaki oklagijom rastanjite na pravougaonik dimenzija oko 20×30 cm. Rasporedite po ¼ fila po sredini pravougaonika, presavijte ga 3 puta da dobijete pravougaonik 20×10 cm. Ponovo oklagijom rastanjite testo da dobijete približno početnu veličinu. Fil će malo ispadati, ali ne brinite, samo ga prstima gurnite nazad i nastavite da valjate. Ponovo presavijte testo 3 puta, pa dobijene pice prebacite na nauljeni pleh, pokrijte folijom ili čistom krpom i ostavite na toplom oko 1 h, dok malo ne narastu.

4. Zagrejte gril tiganj, premažite ga maslinovim uljem. Viljuškom izbockajte pice 5-6 puta sa obe strane, pa ih pecite 6-8 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu hrskave i zlatno-braon boje. Odmah servirajte uz salatu od rukole.

Izvor: Porodične gastronomije