Pite su definitivno jelo koje Srbi obožavaju, a mogu da se spreme na milion načina. Najpoznatije su gibanica i burek, a ako volite pite predlažemo vam da probate i pitu sa plavim patlidžanom. Neobično punjenje je izdvaja od drugih, a ono što je najbolje od svega jeste to što možete da je jedete i u toku Gospojinskog posta, samo sir zamenite biljnim, a mleko sojinim. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 12 kora 
  • 2 manja patlidžana
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 3 paradajza
  • neki tvrdi sir po izboru (može i parmezan)
  • maslinovo ulje + mleko
  • malo slatke paprike 
  • 1 veza peršuna

Priprema: 
Isecite patlidžan na kolutove i posolite, pa ostavite nekih 10 minuta da puste vodu. Dobro ih obrišite ubrusom, pa poređajte na pleh obložen pek papirom. Posolite i pobiberite, pa pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. U tiganju na malo ulja propržite crni luk isečen na rebarca i sitno seckan beli luk. Kada povrće omekša dodajte paradajz isečen na kriške. Posolite i pobiberite, pa pospite slatkom paprikom. Promešajte, a kada se smesa zgusne dodajte kašiku maslinovog ulja i seckani peršun. Promešajte i sklonite sa šporeta. U posudi pomešajte maslinovo ulje i mleko (par kašika ulja i ista količina mleka). Na pleh obložen pek papirom poređajte četiri kore, pa premažite smesom od ulja i mleka. Poređajte pečeni patlidžan, pa preko sipajte malo smese sa paradajzom. Opet poređajte četiri kore, premažite smesom od ulja i mleka, pa poređajte patlidžan, a onda i smesu sa paradajzom. Pospite rendanim sirom, pa poređajte još četiri kore. Ponovite postupak tako što ćete ih premazati uljem i mlekom, pa poređajte patlidžan, smesu sa paradajzom i pospite rendani sir. Zatvorite sa još četiri kore i premažite smesom od mleka i ulja. Ivice savijte ka unutra. Premažite smesom od mleka i ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Pita sa sirom Milica Radović

Izvor: Stvar ukusa