Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RIČET - STARINSKO JELO OD PASULJA: U Jugoslaviji nije postojala domaćica koja ne zna da ga spremi

Autor Sanja Belinić

Nekada se pasulj pripremao sa ječmom, a taj specijalitet zove se ričet. Isprobajte i vi starinski i zaboravljeni recept.

 Ričet - starinsko jelo od pasulja Izvor: Shutterstock

Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj. 

  • Sastojci:
  • 200 g pasulja
  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika masti
  • 70 ml paradajz soka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • suvo meso ili slanina 

Priprema:
Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 2

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bole

Po vama beli luk inace ne ide u klasicni pasulj??! Ričet je inače germansko jelo iz olokine Alpa. Kod nas ( ex yu) se u principu spremalo/sprema samo u Sloveniji. Budimo realni , u Šumadiji niko nikada nije pravio ričet.

64 godina imam

Nikada ni cula ni jela ovo jelo. Hvala za recept, definitivno cu ga isprobati.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti