Paprikaš je staro jelo na kašiku koje domaćice nauče odmah da naprave. Nema tu puno muke, a ukus je fantastičan. Ako volite srpski pileći paprikaš, onda vam preporučujemo da probate i ruski recept. Oni paprikaš peku u rerni, a onda ga pred kraj prelivaju i bešamel sosom. Ništa lepše niste probali, a ovako pripremljen paprikaš je idealan za ručak.

  • Sastojci: 
  • 2-3 mlada luk
  • 2 šargarepe 
  • 1, 5 paprika 
  • 600 g pilećeg filea 
  • 3 krompira 
  • 150 ml paradajz sosa  
  • malo majčine dušice 
  • Za bešamel sos: 
  • 40 g putera 
  • 1 kašika maslinovog ulja 
  • 1 kašika brašna 
  • 500 ml mleka 
  • 100 g tvrdog sira 
  • prstohvat muskatnog oraščića 
  • so, biber 

Priprema: 
Isecite mladi luk, papriku i šargarepu, pa propržite. Kada omekša dodajte iseckani file, a kada se i on proprži dodajte i krompir seckan na kockice. Poklopite i kuvajte nekih 20 minuta, a onda sipajte paradajz sos, pa dodajte so, biber i majčinu dušicu, pa promešajte. Kuvajte još 10 minuta, pa sipajte u zemljanu posudu. Pecite u rerni na 200°C oko 20 minuta. Za to vreme napravite bešamel. Istopite puter u šerpi, pa dodajte maslinovo ulje i propržite brašno i sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje, pa posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Prelijte paprikaš bešamelom, pa pecite još 15 minuta.

Izvor: Stvar ukusa