Valjušcisa kiselim kupusom rado ćete da pravite, naročito dok još uvek traje sezona kiselog kupusa. Možda ćete želeti da isprobate i turske mantije sa lukom i mlevenim mesom. Za valjuške vam treba samo brašno, jaja i mleko. Evo kako da napravite valjuške sa kiselim kupusom!

Sastojci:

  • 250 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica sitne soli ili po ukusu
  • 4 velika jajeta
  • 60-80 ml mleka
  • 2 kašičice putera ili više za serviranje
  • 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, ili po ukusu
  • 2 kašike svežeg seckanog peršuna ili drugog svežeg bilja

Recept za valjuške sa kiselim kupusom

10:06
Korak 1

Dovedite vodu do ključanja

Za valjuške sa kiselim kupusom stavite veliki lonac slane vode na jaku vatru i dovedite do ključanja. Smanjite toplotu da održite lagano ključanje. U međuvremenu pripremite testo za valjuške.

10:10
Korak 2

Pripremite testo

U srednjoj posudi pomešajte brašno i so i dobro promešajte. U maloj činiji umutite 60 ml mleka sa jajima. U mešavinu brašna dodajte mleko i jaja i umutite drvenom kašikom ili mutilicom, dok testo ne postane glatko i elastično. Imaće konzistenciju sličnu testu za palačinke. Kada podignete kašiku, ne bi trebalo da se sliva, sa nje treba polako da kaplje. Ako je previše gusto, dodajte malo mleka, a ako je previše retko dodajte još brašna. Ostavite testo da odstoji 10 do 15 minuta.

10:10
Korak 3

Kuvajte valjuške

Stavite pribor sa prorezima, na primer špatulu iznad vode koja ključa; dodajte malo testa za valjuške i utisnite ga kroz rupe u vodu koja lagano ključa. Valjuške se brzo kuvaju, pa je najbolje da ih kuvate u dve ili više serija u zavisnosti od metode koju koristite. Za kuvanje će biti potrebno od 1 do 3 minuta, u zavisnosti od veličine. Valjušci će isplivati na vrh kada budu gotove. Upotrebite špatulu da izvadite valjuške u činiju i prelijte je kašičicom ili dvije putera. Ponovite sa preostalim testom.

10:11
Korak 4

Servirajte sa kiselim kupusom

Servirajte sa sveže mlevenim crnim biberom i začinskim biljem. Prebacite u tanjir i pomešajte sa rendanim kiselim kupusom. Uživajte u valjušcima sa kiselim kupusom!

Pročitajte kako se pravi kremasta pileća pasta

BONUS VIDEO

Kako se pravilno dodaje kvasac u testo TikTok/ its.chloeh

STVARUKUSA