Valjušcisa kiselim kupusom rado ćete da pravite, naročito dok još uvek traje sezona kiselog kupusa. Možda ćete želeti da isprobate i turske mantije sa lukom i mlevenim mesom. Za valjuške vam treba samo brašno, jaja i mleko. Evo kako da napravite valjuške sa kiselim kupusom!
Sastojci:
- 250 g višenamenskog brašna
- 1 kašičica sitne soli ili po ukusu
- 4 velika jajeta
- 60-80 ml mleka
- 2 kašičice putera ili više za serviranje
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, ili po ukusu
- 2 kašike svežeg seckanog peršuna ili drugog svežeg bilja
Recept za valjuške sa kiselim kupusom
Dovedite vodu do ključanja
Za valjuške sa kiselim kupusom stavite veliki lonac slane vode na jaku vatru i dovedite do ključanja. Smanjite toplotu da održite lagano ključanje. U međuvremenu pripremite testo za valjuške.
Pripremite testo
U srednjoj posudi pomešajte brašno i so i dobro promešajte. U maloj činiji umutite 60 ml mleka sa jajima. U mešavinu brašna dodajte mleko i jaja i umutite drvenom kašikom ili mutilicom, dok testo ne postane glatko i elastično. Imaće konzistenciju sličnu testu za palačinke. Kada podignete kašiku, ne bi trebalo da se sliva, sa nje treba polako da kaplje. Ako je previše gusto, dodajte malo mleka, a ako je previše retko dodajte još brašna. Ostavite testo da odstoji 10 do 15 minuta.
Kuvajte valjuške
Stavite pribor sa prorezima, na primer špatulu iznad vode koja ključa; dodajte malo testa za valjuške i utisnite ga kroz rupe u vodu koja lagano ključa. Valjuške se brzo kuvaju, pa je najbolje da ih kuvate u dve ili više serija u zavisnosti od metode koju koristite. Za kuvanje će biti potrebno od 1 do 3 minuta, u zavisnosti od veličine. Valjušci će isplivati na vrh kada budu gotove. Upotrebite špatulu da izvadite valjuške u činiju i prelijte je kašičicom ili dvije putera. Ponovite sa preostalim testom.
Servirajte sa kiselim kupusom
Servirajte sa sveže mlevenim crnim biberom i začinskim biljem. Prebacite u tanjir i pomešajte sa rendanim kiselim kupusom. Uživajte u valjušcima sa kiselim kupusom!
Pročitajte kako se pravi kremasta pileća pasta
BONUS VIDEO
STVARUKUSA
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese