Divljačmarinirana u talogu od kafe je odličan način da iskoristite kafu kao začin. Kafa daje suptilan zemljani ukus koji lepo dopunjuje meso. Možda ćete želeti da napravite i džigericu pečenu sa jabukama za štedljive domaćice. A evo i kako da napravite divljač mariniranu u kafi!
Sastojci:
- 750 g divljači
- 2 šargarepe, isečene na kockice
- 6 šalotki
- 1 narandža, prepolovljena
- 5 grančica majčine dušice
- 2 kašike guščije ili pačije masti
- 1 kašika običnog brašna
- 500 ml goveđeg bujona
Za marinadu
- 60 g taloga od kafe
- 2 kašike soja sosa
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika balzamiko sirćeta
Recept za divljač mariniranu u kafi
Marinirajte divljač
Za divljač mariniranu u kafi pomešajte sve sastojke za marinadu, u kome je talog kafe ključan, u činiji ili posudi dovoljno velikoj da stane divljač. Obilno začinite divljač solju i biberom, zatim premažite marinadom i ostavite 1 sat na sobnoj temperaturi ili duže u frižideru (do 24 sati).
Zagrejte rernu
Zagrejte rernu na 210°C. Stavite šargarepu, luk, pomorandžu i majčinu dušicu u pleh sa visokim stranicama. Izvadite divljač iz marinade, obrišite višak i stavite je na povrće. Stavite malo guščije ili pačije masti. Pecite 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 170°C. Pecite još 15, 20 minuta.
Napravite sos i servirajte divljač
Podignite meso divljači na tanjir, prekrijte folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Polovine narandže ostavite sa strane, a zatim stavite pleh za pečenje na srednju vatru. Pospite brašno i kuvajte, mešajući, nekoliko minuta. Malo po malo sipajte bujon da napravite sos. Pustite da krčka dok se sos ne zgusne i ne postane sjajan (oko 10 minuta), zatim iscedite sok od pomorandže i začinite. Procedite sos, odvojite povrće. Servirajte divljač mariniranu u kafi sa povrćem i sosom uz jelo od krompira po izboru.
Pročitajte kako se pravi svinjska pikata sa pire krompirom i pečenim jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem