Jednostavna jela su super ideja kada želite nešto brzo, a ukusno. Postoji milion recepta za jela sa povrćem, ali ovaj sa karfiolom ćete stalno praviti. Karfiol spada u povrće koje mnogi odbijaju da jedu, ali zapečen sa slaninom i parmeznom je prosto neodoljiv i dopašće se i najvećim probirljivcima. Ovako pripremljen karfiol možete da služite za večeru, ali i za ručak.
Sastojci:
- 1 karfiol
- 2 kriške limuna
- 2 lovorova lista
- 100 g putera
- 1 crni luk
- 250 g pečuraka
- 2 čena belog luka
- 200 ml neutralne pavlake
- malo muskatnog oraščića
- 50-100 g parmezana
- 200 g tvrdog sira po izboru
- 2 kašike jogurta ili pavlake
- 1 kašičica dimljene paprike u prahu
- 200 g slanine
- peršun
Recept za karfiol sa slaninom:
Karfiol isecite na cvetove, pa stavite u posudu i prelijte ključalom vodom. Dodajte 2 kriške limuna, kao i lovorov list. Lepo promešajte i ostavite da se kratko blanšira. Zatim u tiganju istopite puter i propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte i seckane pečurke, pa kada dobiju zlatnu boju sipajte neutralnu pavlaku. Posolite i pobiberite, pa kada krene sos da vri, dodajte sitno seckani beli luk, kao i muskatni oraščić. Dodajte i parmezan, pa promešajte. Ostavite na šporetu još 5 minuta, pa dobro izblendirajte. Sir izrendajte i pomešajte sa jogurtom ili pavlakom i mlevenom paprikom, pa sve dobro sjedinite. Procedite karfiol, pa ga poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu, pa preko premažite sos od pečuraka, a onda i umakom od sira, pa pospite seckanom slaninom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotovo jelo sa karfiolom ukrasite seckanim peršunom.
Pročitajte i ovo: Najlakši način za pripremu karfiola
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća
Originalni recept za junetinu na burgundski način