Jednostavna jela su super ideja kada želite nešto brzo, a ukusno. Postoji milion recepta za jela sa povrćem, ali ovaj sa karfiolom ćete stalno praviti. Karfiol spada u povrće koje mnogi odbijaju da jedu, ali zapečen sa slaninom i parmeznom je prosto neodoljiv i dopašće se i najvećim probirljivcima. Ovako pripremljen karfiol možete da služite za večeru, ali i za ručak

Sastojci:

  • 1 karfiol 
  • 2 kriške limuna
  • 2 lovorova lista
  • 100 g putera
  • 1 crni luk
  • 250 g pečuraka
  • 2 čena belog luka
  • 200 ml neutralne pavlake 
  • malo muskatnog oraščića
  • 50-100 g parmezana
  • 200 g tvrdog sira po izboru
  • 2 kašike jogurta ili pavlake
  • 1 kašičica dimljene paprike u prahu
  • 200 g slanine
  • peršun 

Recept za karfiol sa slaninom:

Karfiol isecite na cvetove, pa stavite u posudu i prelijte ključalom vodom. Dodajte 2 kriške limuna, kao i lovorov list. Lepo promešajte i ostavite da se kratko blanšira. Zatim u tiganju istopite puter i propržite sitno seckani crni luk. Kada omekša dodajte i seckane pečurke, pa kada dobiju zlatnu boju sipajte neutralnu pavlaku. Posolite i pobiberite, pa kada krene sos da vri, dodajte sitno seckani beli luk, kao i muskatni oraščić. Dodajte i parmezan, pa promešajte. Ostavite na šporetu još 5 minuta, pa dobro izblendirajte. Sir izrendajte i pomešajte sa jogurtom ili pavlakom i mlevenom paprikom, pa sve dobro sjedinite. Procedite karfiol, pa ga poređajte u nauljenu vatrostalnu posudu, pa preko premažite sos od pečuraka, a onda i umakom od sira, pa pospite seckanom slaninom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Gotovo jelo sa karfiolom ukrasite seckanim peršunom. 

Pročitajte i ovo: Najlakši način za pripremu karfiola

BONUS VIDEO: 

Kvinoja s povrćem Instagram/Antonija Blaće

Izvor: StvarUkusa