Italijanska kuhinja je u svetu najpoznatija po testeninama. Danas je ova testenina, ili pasta, kako je italijani zovu, sastavni deo ishrane skoro svih ljudi na planeti. Idealno se slaže sa svim sosevima, vrstama mesa i povrćem. Sigurno i vi imate omiljenu kombinaciju, zar ne?
Sastojci:
- 130g slanine
- 1 crni uk
- 2 velika krompira
- 1 čen belog luka
- 300 g testenine
- 200 g dimljenog kačkavalja
- 50 g parmezana
- so, biber, ruzmarin
- maslinovo ulje
Priprema:
Dodajte slaninicu i malo maslinovog ulja u tiganj i stavite na srednju vatru. Pržite oko 5 minuta dok se mast sa slanine ne istopi i ona ne počne da postaje hrskava. Luk iseckati na kockice i dodati u tiganj sa slaninom. Krompir isecite na kockice i dodajte ih zajedno sa malo vode. Isecite beli luk i nakon nekoliko minuta dodajte zajedno sa ruzmarinom. Dok voda isparava, dopunite je tako da tekstura ostane gusta. Kuvajte dok krompir ne omekša.
U međuvremenu, skuvajte testeninu. Ocedite je (ali ne bacajte svu vodu) i dodajte u tiganj sa krompirom i slaninom. Dimljeni kačkavalj iseckajte na kockice, dodajte pola šolje vode za testeninu i parmezan i lagano mešajte oko minut dok se ne istopi. Dodajte još vode po potrebi da dobijete gustu smesu.
Poslužite i uživajte.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom