Bolonjeze rižotozapečen u rerni predstavlja spoj dva od često pravljenih jela - bolonjeze i rižoto. Kada se iskombinuju dobije se bogat i pun sira obrok. Možda ćete želeti da napravite i lažnu bolonjeze pastu sa sočivom. Bolonjeze rižoto je bogat obrok, izdašan, a preplitanje ukusa mesa, rižota i sira daje poseban užitak prilikom jela. Evo kako da napravite bolonjeze rižoto zapečen u rerni!

Sastojci:

  • Ulje za prženje
  • 1 luk, sitno isečen
  • 2 čena belog luka, zgnječena
  • 3 šargarepe, oljuštene i iseckane na kockice
  • 2 crvene paprike iseckane na kockice
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 300 g pirinča
  • 150 ml crvenog vina
  • 400 g mlevenog mesa
  • 800 g seckanog paradajza
  • 3 kašike vorčester sosa
  • 750 ml goveđeg bujona
  • 100 ml punomasnog mleka
  • 100 g rendanog sira

Recept za bolonjeze rižoto zapečen u rerni

12:40
Korak 1

Zagrejte rernu

Za bolonjeze rižoto zapečen u rerni zagrejte rernu na 220 C. U velikoj širokoj tepsiji zagrejte malo ulja, a zatim dodajte luk, beli luk, šargarepu i papriku. Prodinstajte na srednje jakoj vatri, redovno mešajući, 10 minuta. Povrće bi trebalo da počne da omekšava i pušta boju. Posolite i pobiberite, pa dodajte paradajz pire i pirinač. Mešajte na vatri 2-3 minuta.

12:45
Korak 2

Umešajte mleveno meso

Pojačajte toplotu i dodajte crno vino. Pustite da vino proključa i smanjite, mešajući sve vreme. Kada se vino smanji za otprilike polovinu, dodajte mleveno meso i dodajte na pirinač i povrće.

12:45
Korak 3

Dodajte i bujon i mleko

Smanjite temperaturu na nisku-srednju, umešajte seckani paradajz, vorčester i polovinu bujona, a zatim lagano prokuvajte. Polako dodajte ostatak bujna i mleko, malo po malo, mešajući sve vreme dok se rižoto ne zgusne. Ovo bi trebalo da traje 40-50 minuta.

12:45
Korak 4

Pecite u rerni

Kada je pirinač al dente, pospite rendani sir u ravnom sloju preko pirinča. Prebacite u rernu i pecite 10-15 minuta dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu boju, a rižoto ne naraste. Uživajte u bolonjeze rižotu zapečenom u rerni.

Pročitajte KAKO SE PRAVE BOLONJEZE SA LEBLEBIJAMA

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Mesna štrudla sa sirom i šunkom

StvarUkusa/L.S.