Bolonjeze rižotozapečen u rerni predstavlja spoj dva od često pravljenih jela - bolonjeze i rižoto. Kada se iskombinuju dobije se bogat i pun sira obrok. Možda ćete želeti da napravite i lažnu bolonjeze pastu sa sočivom. Bolonjeze rižoto je bogat obrok, izdašan, a preplitanje ukusa mesa, rižota i sira daje poseban užitak prilikom jela. Evo kako da napravite bolonjeze rižoto zapečen u rerni!
Sastojci:
- Ulje za prženje
- 1 luk, sitno isečen
- 2 čena belog luka, zgnječena
- 3 šargarepe, oljuštene i iseckane na kockice
- 2 crvene paprike iseckane na kockice
- 2 kašike paradajz pirea
- 300 g pirinča
- 150 ml crvenog vina
- 400 g mlevenog mesa
- 800 g seckanog paradajza
- 3 kašike vorčester sosa
- 750 ml goveđeg bujona
- 100 ml punomasnog mleka
- 100 g rendanog sira
Recept za bolonjeze rižoto zapečen u rerni
Zagrejte rernu
Za bolonjeze rižoto zapečen u rerni zagrejte rernu na 220 C. U velikoj širokoj tepsiji zagrejte malo ulja, a zatim dodajte luk, beli luk, šargarepu i papriku. Prodinstajte na srednje jakoj vatri, redovno mešajući, 10 minuta. Povrće bi trebalo da počne da omekšava i pušta boju. Posolite i pobiberite, pa dodajte paradajz pire i pirinač. Mešajte na vatri 2-3 minuta.
Umešajte mleveno meso
Pojačajte toplotu i dodajte crno vino. Pustite da vino proključa i smanjite, mešajući sve vreme. Kada se vino smanji za otprilike polovinu, dodajte mleveno meso i dodajte na pirinač i povrće.
Dodajte i bujon i mleko
Smanjite temperaturu na nisku-srednju, umešajte seckani paradajz, vorčester i polovinu bujona, a zatim lagano prokuvajte. Polako dodajte ostatak bujna i mleko, malo po malo, mešajući sve vreme dok se rižoto ne zgusne. Ovo bi trebalo da traje 40-50 minuta.
Pecite u rerni
Kada je pirinač al dente, pospite rendani sir u ravnom sloju preko pirinča. Prebacite u rernu i pecite 10-15 minuta dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu boju, a rižoto ne naraste. Uživajte u bolonjeze rižotu zapečenom u rerni.
Pročitajte KAKO SE PRAVE BOLONJEZE SA LEBLEBIJAMA
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem