Karbonara je jedno od najpoznatijih italijanskih jela, a mnogi srpski restorani je spremaju pogrešno. Kod nas se za pripremu karbonare koristi pavlaka za kuvanje, a Italijani nikako to ne preporučuju. Originalna karbonara se priprema sa jajima, parmezanom i pančetom. Ako možete da pronađete guanćale, onda je još bolje to da koristite.
Sastojci:
- 200 g špageta
- 200 g guanćale (pančeta ili slanina)
- 2 jajeta
- 1 žumance
- rendani parmezan
Recept za originalnu italijansku karbonaru:
Skuvajte špagete
U šerpu sa ključalom vodom koju ste posolili dodajte špagete. Kuvajte ih prema uputsvu na pakovanju, ali nemojte da sipate ulje. Samo povremeno promešajte.
Napravite sos
U tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu ili pančetu (najbolje bi bilo da možete da nađete guanćale). Kada se slanina isprži sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U posudi umutute jaja sa žumacetom, parmezanom i biberom.
Napravite karbonaru
Izvadite slaninu iz tiganja, pa dodajte špagete, vratite slaninu i sipajte umak sa jajima. Dobro promešajte i ostavite na šporetu 3 mintua. Jaja ne smeju da se skuvaju.
Pročitajte i ovo: Kako se prave bolonjeze sa leblebijama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem