Karbonara je jedno od najpoznatijih italijanskih jela, a mnogi srpski restorani je spremaju pogrešno. Kod nas se za pripremu karbonare koristi pavlaka za kuvanje, a Italijani nikako to ne preporučuju. Originalna karbonara se priprema sa jajima, parmezanom i pančetom. Ako možete da pronađete guanćale, onda je još bolje to da koristite.
Sastojci:
- 200 g špageta
- 200 g guanćale (pančeta ili slanina)
- 2 jajeta
- 1 žumance
- rendani parmezan
Recept za originalnu italijansku karbonaru:
Skuvajte špagete
U šerpu sa ključalom vodom koju ste posolili dodajte špagete. Kuvajte ih prema uputsvu na pakovanju, ali nemojte da sipate ulje. Samo povremeno promešajte.
Napravite sos
U tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu ili pančetu (najbolje bi bilo da možete da nađete guanćale). Kada se slanina isprži sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U posudi umutute jaja sa žumacetom, parmezanom i biberom.
Napravite karbonaru
Izvadite slaninu iz tiganja, pa dodajte špagete, vratite slaninu i sipajte umak sa jajima. Dobro promešajte i ostavite na šporetu 3 mintua. Jaja ne smeju da se skuvaju.
Pročitajte i ovo: Kako se prave bolonjeze sa leblebijama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus