Karbonara je jedno od najpoznatijih italijanskih jela, a mnogi srpski restorani je spremaju pogrešno. Kod nas se za pripremu karbonare koristi pavlaka za kuvanje, a Italijani nikako to ne preporučuju. Originalna karbonara se priprema sa jajima, parmezanom i pančetom. Ako možete da pronađete guanćale, onda je još bolje to da koristite. 

Sastojci:

  • 200 g špageta
  • 200 g guanćale (pančeta ili slanina)
  • 2 jajeta
  • 1 žumance
  • rendani parmezan 

Recept za originalnu italijansku karbonaru:

16:53
Korak 1

Skuvajte špagete 

U šerpu sa ključalom vodom koju ste posolili dodajte špagete. Kuvajte ih prema uputsvu na pakovanju, ali nemojte da sipate ulje. Samo povremeno promešajte. 

16:55
Korak 2

Napravite sos

U tiganju na malo ulja propržite seckanu slaninu ili pančetu (najbolje bi bilo da možete da nađete guanćale). Kada se slanina isprži sklonite sa šporeta i ostavite da se malo ohladi. U posudi umutute jaja sa žumacetom, parmezanom i biberom.  

16:55
Korak 3

Napravite karbonaru 

Izvadite slaninu iz tiganja, pa dodajte špagete, vratite slaninu i sipajte umak sa jajima. Dobro promešajte i ostavite na šporetu 3 mintua. Jaja ne smeju da se skuvaju. 

Pročitajte i ovo: Kako se prave bolonjeze sa leblebijama

BONUS VIDEO: 

TikTok/ ismaelcocinillas  Makarone sa sirom i trik sastojkom

(StvarUkusa/S.B.)