Recept za makarone sa sirom je prvi put zabeležen u italijanskom kuvaru u 14. veku. Nakon toga francuski kuvar je poslužio ovo jelo u ambasadi i američki diplomata se oduševio. Tražio je od svog ličnog kuvara, Džejmsa Hemingsa, da nabavi recept i da mu pripremi kada se vrate u Ameriku. Hemings je u makarone sa sirom dodao još sastojaka i napravio jelo koje i danas svi poznaju. Njegove makarone sa sirom poslužene su 1802. godine na državnoj večeri. Od tada su postale popularne, a jedu se u celom svetu. 

Sastojci:

  • 250 g makarona
  • 60 g neslanog putera
  • 50 g običnog brašna
  • 1 kašika paradajz paste
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 1 kašičica tucane paprike 
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 2 kašičice crnog luka u prahu
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/4 kašičice mlevene paprike
  • 600 ml mleka
  • 150 ml neutralne pavlake 
  • 300 g čedar sira
  • 100 g mocarela sira 

Recept za pikantne makarone sa sirom:

11:43
Korak 1

Napravite sos

U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobije zlatnu boju, pa dodajte paradajz pastu i sve začine. Sve dobro promešajte, pa posle 2 minuta postepeno sipajte mleko i neutralnu pavlaku koju ste prethodno pomešali u nekoj posudi. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. 

11:43
Korak 2

Dodajte sir i makarone

U zgusnuti sos dodajte rendani čedar sir (200 g) i mocarela sir (100 g). Lepo promešajte dok se sir ne istopi, pa dodajte i makarone koje ste skuvali i procedili. Pospite rendanim čedar sirom (100 g).

11:43
Korak 3

Pecite 

Makarone sa sirom pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.

Pročitajte i ovo: Niko ne dodaje ovaj sastojak u makarone sa sirom, a biće ukusnije

BONUS VIDEO: 

TikTok/ ismaelcocinillas  Makarone sa sirom i trik sastojkom

(StvarUkusa/S.B.)