Recept za makarone sa sirom je prvi put zabeležen u italijanskom kuvaru u 14. veku. Nakon toga francuski kuvar je poslužio ovo jelo u ambasadi i američki diplomata se oduševio. Tražio je od svog ličnog kuvara, Džejmsa Hemingsa, da nabavi recept i da mu pripremi kada se vrate u Ameriku. Hemings je u makarone sa sirom dodao još sastojaka i napravio jelo koje i danas svi poznaju. Njegove makarone sa sirom poslužene su 1802. godine na državnoj večeri. Od tada su postale popularne, a jedu se u celom svetu.
Sastojci:
- 250 g makarona
- 60 g neslanog putera
- 50 g običnog brašna
- 1 kašika paradajz paste
- 2 kašičice dimljene paprike
- 1 kašičica tucane paprike
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 2 kašičice crnog luka u prahu
- 1/2 kašičice origana
- 1/4 kašičice mlevene paprike
- 600 ml mleka
- 150 ml neutralne pavlake
- 300 g čedar sira
- 100 g mocarela sira
Recept za pikantne makarone sa sirom:
Napravite sos
U šerpi istopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok ne dobije zlatnu boju, pa dodajte paradajz pastu i sve začine. Sve dobro promešajte, pa posle 2 minuta postepeno sipajte mleko i neutralnu pavlaku koju ste prethodno pomešali u nekoj posudi. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje.
Dodajte sir i makarone
U zgusnuti sos dodajte rendani čedar sir (200 g) i mocarela sir (100 g). Lepo promešajte dok se sir ne istopi, pa dodajte i makarone koje ste skuvali i procedili. Pospite rendanim čedar sirom (100 g).
Pecite
Makarone sa sirom pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10 minuta.
Pročitajte i ovo: Niko ne dodaje ovaj sastojak u makarone sa sirom, a biće ukusnije
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom