Sastojci:

  • 450 g spiralne testenine
  • 700 g čeri paradajza, prepolovljenog
  • 230 g kačkavalja, isečenog na kockice
  • 230 g kobasice, isečene na kockice
  • 115 g kulena, isečenog na kolutove
  • 1 velika zelena paprika, isečena na komadiće
  • 280 g crnih maslina, oceđenih
  • 110 g ljute paprike, iseckane

Za dresing:

  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike belog vinskog sirćeta
  • 3 kašike svežeg limunovog soka
  • 1½ kašika sitno seckanog svežeg peršuna
  • 1½ kašičica meda
  • 1½ kašičica sušenog origana
  • 1 čen belog luka, rendanog
  • ¾ kašičice senfa
  • ¾ kašičice sušene majčine dušice
  • ¼ kašičice morske soli
  • sveže mleveni crni biber
  • 3 kašike parmezana, opciono
Zašto je korisno da jedete paprike?

Paprike su bogate vitaminima A i C, kao i fitonutrijentima i vlaknima. Imaju antioksidativna svojstva i jačaju imunitet. Pored toga su izvor gvožđa, kalcijuma, folata, kalijuma, vitamina E, K i B6.

Recept za pasta salatu:

Kako biste napravili ovu pastu u vidu salate, prvo u velikoj šerpi prokuvajte blago posoljenu vodu, pa skuvajte testeninu u ključaloj vodi, povremeno mešajući, dok ne omekša, oko 12 minuta. Ocedite testeninu i prebacite u činiju.

Zatim pomešajte testeninu sa paradajzom, kačkavaljem, kobasicom, kulenom, zelenom paprikom, maslinama i ljutom paprikom. Prelijte dresingom za salatu i promešajte da se obloži. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i laganu prolećnu pastu sa graškom i pavlakom.

Pročitajte kako se pravi pasta sa sočivom i pečurkama

BONUS VIDEO

Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom Izvor:  Recept za zapečenu pastu sa mlevenim mesom i sirom

StvarUkusa