Teleća čorba nesumnjivo je jedno od omiljenih predjela na srpskim trpezama. U kafani se najčešće naručuje, a čini se da je ukus kafanske teleće čorbe neprevaziđen. Ali, na jednostavamn način možete pripremiti ukusnu teleću čorbu i kod kuće. Teleće meso se najpre isecka i proprži, a potom meša sa dinstanim povrćem.

Sastojci:

  • 230 g crnog luka
  • 70 g korena celera
  • 130 g paškanata
  • 120 g krompira
  • 550 g telećeg mesa
  • 1 žumance
  • 30 g pavlake
  • seckani peršun za posipanje (opciono)
  • 60 ml ulja
  • 30 g brašna
  • so po ukusu
  • biber po ukusu

Recept za teleću čorbu:

Crni luk iseckajte, a meso za teleću čorbu isecite na kockice. U šerpu zagrejte ulje, pa ubacite crni luk i dinstajte dok ne porumeni. Dodajte meso i pržite dok ne promeni boju. Sipajte vodu onoliko koliko je dovoljno da prekrije meso. Dodajte so, pa smanjite temperaturu na srednje nižu i ostavite da se krčka 40-45 minuta. Ogulite krompir, pa ga iseckajte na kockice zajedno sa šargarepom, paškanatom i korenom celera. Dodajte povrće u šerpu, promešajte, pa prelijte sa oko 1,5 l vode. Na srednjoj vatri kuvajte teleću čorbu oko 30-35 minuta. Nekoliko kašika čorbe pomešajte sa brašnom postepeno. Sjedinjene sastojke vratite u šerpu. Žumance umutite sa pavlakom, a potom dodajte tu mešavinu u teleću čorbu. Dobro promešajte, pa pobiberite i posolite. Pospite teleću čorbu seckanim peršunom i služite. Preporučujemo i domaću teleću čorbu koja nadmašuje kafansku.

BONUS VIDEO:

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru Kurir televizija

 Izvor: StvarUkusa