Sastojci:

  • 2 krastavca
  • 1/4 zelene salate ajsberg
  • 1 krompir, oljušten i iseckan na tanke listove
  • 1 kašičica ulja
  • so po ukusu
  • 1/2 iseckanog mladog luka
  • dva prstohvata mešanog začinskog bilja (origano i majčina dušica)
  • 1/4 crnog bibera
  • 240 ml vode
  • 60 g kisele pavlake
  • 60 ml pavlake za kuvanje
Zašto je korisno da jedete krastavac?

Krastavac je jedna od najzdravijih namirnica sa najmanje kalorija, i u 100 grama krastavca ima svega 14 kCal. Sadrži malo proteina i bogat je ugljenim hidratima. Krastavac sadrži organsko jedinjenje fizetin, koje ima ključnu ulogu u očuvanju moždanih funkcija. Takođe, krastavac u svom sastavu ima čak 95% vode, što ga čini sjajnom namirnicom za hidrataciju.

Recept za hladni potaž od krastavaca i zelene salate:

Kako biste napravili ovaj potaž, prvo iseckajte dva velika krastavca na kockice. Zagrejte ulje u dubokom tiganju. Ubacite tanko isečen krompir i propržite ga. Zatim ubacite iseckane krastavce, promešajte pa ubacite seckani mladi luk.

Zatim dodajte dva prstohvata začinskog bilja. Iseckajte 1/2 manje glavice zelene salate na trakice i ubacite i nju u tiganj. Pržite sve zajedno pa pobiberite po ukusu. Dobro mešajte, pa sipajte vodu. Promešajte dok se krčka. Sipajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Skinite sa vatre i ostavite da se sve ohladi.

Kutlačom kompletnu smesu prebacite u blender i izblendirajte. Prebacite potaž u činiju i ukrasite kiselom pavlakom i seckanim mladim lukom po želji. Možda ćete želeti da napravite i luksuzni francuski potaž od raznog povrća.

Pročitajte kako se pravi posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva

BONUS VIDEO

PORODICA UBEDLJIVOM POBEDOM OSVOJILA 100.000 DINARA! Potaž od vrganja i projara koji je iznenadio SVE članove žirija  Izvor: PORODICA UBEDLJIVOM POBEDOM OSVOJILA 100.000 DINARA! Potaž od vrganja i projara koji je iznenadio SVE članove žirija

StvarUkusa