Sastojci:
- 2 krastavca
- 1/4 zelene salate ajsberg
- 1 krompir, oljušten i iseckan na tanke listove
- 1 kašičica ulja
- so po ukusu
- 1/2 iseckanog mladog luka
- dva prstohvata mešanog začinskog bilja (origano i majčina dušica)
- 1/4 crnog bibera
- 240 ml vode
- 60 g kisele pavlake
- 60 ml pavlake za kuvanje
Recept za hladni potaž od krastavaca i zelene salate:
Kako biste napravili ovaj potaž, prvo iseckajte dva velika krastavca na kockice. Zagrejte ulje u dubokom tiganju. Ubacite tanko isečen krompir i propržite ga. Zatim ubacite iseckane krastavce, promešajte pa ubacite seckani mladi luk.
Zatim dodajte dva prstohvata začinskog bilja. Iseckajte 1/2 manje glavice zelene salate na trakice i ubacite i nju u tiganj. Pržite sve zajedno pa pobiberite po ukusu. Dobro mešajte, pa sipajte vodu. Promešajte dok se krčka. Sipajte pavlaku za kuvanje i promešajte. Skinite sa vatre i ostavite da se sve ohladi.
Kutlačom kompletnu smesu prebacite u blender i izblendirajte. Prebacite potaž u činiju i ukrasite kiselom pavlakom i seckanim mladim lukom po želji. Možda ćete želeti da napravite i luksuzni francuski potaž od raznog povrća.
Pročitajte kako se pravi posna čorba od šargarepe i crvenog sočiva
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Salata sa karfiolom i jajima
Banana split kolač sa keksom
Domaći hleb sa karamelizovanim lukom
Prženi pirinač sa belim lukom koji najbolje ide uz piletinu