Napravite sami paradajz pelat koji možete koristiti tokom jeseni i zime za razna jela. Ovo povrće (iako paradajz zvanično spada u grupu voća) je izuzetno zdravo i jedan je od glavnih sastojaka različitih recepata za zimnicu. Pelat ne sadrži ni trunku konzervansa a ukus je neverovatan. Pravi se jednostavno od svega 3 sastojka.
Sastojci:
- 2 veće crvene paprike
- 5 kg paradajza
- 8 kašika soka od limuna
Priprema:
Veću šerpu napunite vodom i stavite da proključa.
Paprike ispecite na ringli preko alu folije. Nakon pečenja zaviti paprike u foliju i ostaviti da se ohlade. Hladnu iseckati na sitne kockice i očistiti od peteljki i semenki.
Paradajz oprati i očistiti od jezgra. Potopiti ga zatim u kipuću vodu na minut-dva. Izvaditi ga i odmah ubaciti u činiju s ledenom vodom, takođe na 2 minuta. Na ovaj način ćete ga lakše oguliti. Oljušteni paradajz sitno naseckati (vodite računa da taj sok koji vam ostane od seckanja sačuvate, trebaće prilikom kuvanja), ubaciti u praznu šerpu, sipati sok od seckanja, dodati sitno seckanu pečenu papriku i zakuvati. Smanjiti vatru i kuvati oko 45 minuta uz često mešanje. U svaku teglu usuti po dve kašike limunovog soka i zagrejati ih u rerni da ne bi pukle prilikom sipanja paradajza. Sipati kuvani paradajz u tegle, promešati da ne ostanu mehurići i vratite u rernu da se postepeno ohlade.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Osvežavajuća salata sa crvenim kupusom, jabukama i šargarepom
Gusta čorba sa piletinom i njokama
Pržena svinjetina, koja uz 1 trik postaje meka poput putera