Ovaj prirodni džem od kajsija i jabuka će vas oduševiti ukusom i svežim voćnim aromama. Sprema se jednostavno, ovaj džem je potpuno prirodan i ne sadrži konzervanse. Uživajte u ukusnom domaćem džemu!
- Sastojci:
- 1 kg kajsija (opranih, očišćenih i iseckanih na komade)
- 500 g jabuka (opranih, oljuštenih, očišćenih i iseckanih na komade)
- 500 g šećera
- sok od 1 limuna
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema:
U veći lonac stavite iseckane kajsije i jabuke zajedno sa šećerom. Ostavite da odstoji nekoliko sati ili preko noći, kako bi voće pustilo svoje prirodne sokove. Nakon što voće odstoji, dodajte sok limuna i, ako želite, cimet. Pustite da smesa proključa na srednjejakoj vatri. Smanjite temperaturu i kuvajte džem, povremeno mešajući, oko 45-60 minuta, ili dok smesa ne postane gusta. Mešajte često kako bi se sprečilo lepljenje ili zagorevanje.
Proverite gustinu džema tako što ćete staviti malo smese na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se stvrdne i ne razleva se, džem je spreman. Dok je džem još uvek vreo, pažljivo ga sipajte u sterilisane tegle, ostavljajući malo prostora pri vrhu. Čvrsto zatvorite tegle poklopcem i prevrnite naopačke. Ostavite ih tako 5-10 minuta. Vratite u prvobitni položaj i ostavite da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Kada su tegle potpuno ohlađene, čuvajte džem na suvom i tamnom mestu.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus