Sastojci:

  • 6 kg slatkih zrelih šljiva, ispranih
  • 600 g šećera

Recept za džem od šljiva:

Za džem, prvo očistite šljive od koštica i presecite ih na pola, pa ih ubacite u posudu i pospite šećerom. Dobro ih izmešajte i ostavite da odstoje 1 sat, a zatim prebacite smesu u veliki lonac za kuvanje. Pustiće sokove.

Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući. Kuvajte 10 minuta, a zatim isključite vatru. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ponovite ovaj korak ukupno četiri puta, a poslednji put ostvatite da provri na nižoj temperaturi i mešajte da ne bi zagorelo.

Prebacite vreli džem u tegle i dobro zatvorite, ali nemojte ih previše zategnuti, jer mehurići vazduha moraju da izađu. Stavite tegle u veliki lonac i prelijte sa 50 ml vode, pa ostavite da proključa i kuvajte 15 minuta.

Izvadite tegle iz lonca i ostavite na sobnoj temperaturi 12-24 sata. Ohladite džem i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i džem od kruške sa aromom vanile.

Pročitajte kako da napravite domaći džem od jagoda bez šećera

BONUS VIDEO

Instagram/healthykitchenfoodnetwork Recept za tiramisu sa džemom od borovnica

StvarUkusa